ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έκθεση Berenberg: Στα warrants η αξία για τους επενδυτές – Η Alpha φθηνότερη, η Πειραιώς καλύτερα τοποθετημένη

Η Alpha Bank είναι η φθηνότερη ελληνική τράπεζα. Η Πειραιώς είναι καλύτερα τοποθετημένη για να απορροφήσει τις αναμενόμενες ζημιές από τα δάνεια και η Εθνική βρίσκεται στη χειρότερη θέση με βάση το κριτήριο αυτό, εκτιμούν οι αναλυτές της Berenberg, με τελευταία έκθεσή τους για τον κλάδο.

“Πιστεύουμε πως και οι τρεις τράπεζες θα συνεχίσουν

να καταστρέφουν την εμπράγματη λογιστική αξία τους βραχυπρόθεσμα, ακόμα και υπό το ευνοϊκό σενάριο της ανάλυσής μας για τις ζημιές από τα δάνεια. Όμως, η αξία για τους επενδυτές που συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τριών τραπεζών βρίσκεται στα warrants, που προσφέρουν στους κατόχους τους σημαντική μόχλευση”.

Ο βασικός κίνδυνος τον οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες είναι το μακροοικονομικό ρίσκο που σχετίζεται με την ποιότητα ενεργητικού, εκτιμά η Berenberg. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι ζημιές από τα χαρτοφυλάκια δανείων θα συνεχίσουν να ροκανίζουν τα “μαξιλάρια” κεφαλαίων του κλάδου.

Υποβάλλοντας τις ελληνικές τράπεζες σε ένα stress test με τρία σενάρια (το ευνοϊκό προβλέπει μείωση των ζημιών από δάνεια κατά 20% στο σύνολο του 2013 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, το βασικό προβλέπει ζημιές ανάλογες με εκείνες του πρώτου τριμήνου και το αρνητικό προβλέπει αύξηση ζημιών κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο), η Berenberg κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα “καίνε” τα “μαξιλάρια” κεφαλαίων τους για το 2013, όποιο σενάριο και εάν επιβεβαιωθεί τελικά.

Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται κεφαλαιακά ισχυρότερη, με την κεφαλαιακή της επάρκεια να πέφτει στο 11,6% στο αρνητικό σενάριο. Η Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζεται ως ο πιο αδύναμος κρίκος, αφού η δική της κεφαλαιακή επάρκεια πέφτει στο 8,2% υπό το αρνητικό σενάριο.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η Berenberg δεν δίνει συστάσεις και συγκεκριμένες τιμές στόχους, αφού όπως εξηγεί, το τεράστιο dilution και η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η Alpha Bank εμφανίζεται ως η φθηνότερη τράπεζα, με TBV (εμπράγματη λογιστική αξία) στο 0,8 και ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς στο 1 και η Εθνική Τράπεζα στο 2.

Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα