ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Veto της Ντανιελ Νουί σε αγορές ομολόγων ΔΕΚΟ – Πλήρης ο αφελληνισμός

Χθες, επισημαίναμε τις παρεμβάσεις της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιελ Νουί που ήρθε στην Αθήνα, έδωσε σε όλους να καταλάβουν το …ποιοί έχουν το πάνω χέρι στις αποφάσεις για την Ελλάδα και … βάζει “μπουρλότο” στις διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα, σε ρεπορτάζ του capital

αναφέρεται ότι η κ.Νουί έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στις τράπεζες στην ανάληψη κρατικού ρίσκου, εκφράζοντας ρητά την απαίτηση του SSM να παύσουν να λειτουργούν ως “τελευταίο καταφύγιο” (last resort) για τον δανεισμό κρατικών επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα κρατικών επιχειρήσεων μόνο μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος στον SSM και μόνο εφόσον το αίτημα περάσει από το Γενικό Συμβούλιο του SSM και εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση, το υπό έγκριση αίτημα για αγορές ομολόγων κρατικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αφορά μικρό κομμάτι των ομολογιακών εκδόσεων και η συμμετοχή των τραπεζών να κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου να μην αποτύχουν οι εκδόσεις.

Συμπέρασμα: Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν θα έχουν την αυτονομία ούτε καν να αγοράζουν ομόλογα ΔΕΚΟ, ουσιαστικά, η Ελλάδα, δεν έχει τράπεζες…Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά…

ΧΘΕΣ…

Η ΝΤΑΛΙΕΛ ΝΟΥΙ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ;

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιελ Νουί ήρθε στην Αθήνα, έδωσε σε όλους να καταλάβουν το …ποιοί έχουν το πάνω χέρι στις αποφάσεις για την Ελλάδα και … βάζει “μπουρλότο” στις διοικήσεις των τραπεζών!

Εκτός από την ούτως ή άλλως αναμενόμενη έκκληση στους Ελληνες τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όσον αφορά στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, η κ. Ντανιελ Νουί, έθεσε θέμα ακριβούς εφαρμογής του νόμου που αφορά στην αξιολόγηση και στα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών.

Ο νόμος ορίζει ότι όλα τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών θα πρέπει να είναι τραπεζικά στελέχη και να έχουν 10ετή τραπεζική θητεία.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν τώρα στα Δ.Σ των τραπεζών, πρέπει να αποχωρήσουν. Πρόβλημα υπάρχει και με την κ.Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρο της ΕΤΕ, η οποία δεν είναι τραπεζικό στέλεχος. Βέβαια, έχει κριθεί και εγκριθεί από την DGCom και τον SSM, πριν αναλάβει, οπότε, στην περίπτωση που η αξιολόγηση θα αφορά “για το από εδώ και εμπρός”, η κ.Κατσέλη θα παραμείνει.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια , η κ.Νουί είπε ότι οι επισφάλειες στις τράπεζες της ευρωζώνης φθάνουν τα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 δισ. ευρώ αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα