ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ: ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ… ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ- ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ- ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  λένε ότι το δημόσιο δίνοντας 8,5 δισεκατομμύρια στη διαδικασία της επαναγοράς αγόρασε συνολικά 26,8 δισ ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 10,4 δισ ευρώ από το σύνολο των 15 δις που κατείχαν. Φημολογείται μάλιστα ότι υπήρξαν από ορισμένες, μικρότερες των συμφωνηθέντων προσφορές.

Σήμερα που «κλείνουν τα βιβλία» και

δεν υπάρχει άλλο περιθώριο προκειμένου το ΔΝΤ να εγκρίνει τη δόση, οι μεν ξένοι, πλην ελαχίστων δεν πρόκειται  να κάνουν προσφορές καθώς εκτιμούν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα οδηγήσει ακόμα ψηλότερα τις τιμές των χαρτιών που κατέχουν, οι δε ελληνικές τράπεζες, ότι και να θεωρούν, δε μπορούν, παρά να δώσουν τα χαρτιά  που θα απαιτηθούν, προκειμένου να κλείσει ευνοικά για το κράτος η υπόθεση. Από τα 4,6 δις υπόλοιπα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, ένα σημαντικό μέρος θα δοθεί.  Και εδώ, γεννάται το ερώτημα: Έρχεται η καταστροφή των τραπεζών δεδομένων των αρνητικών κεφαλαίων με τα οποία οι περισσότερες θα εμφανιστούν;

-          Ναι, απαντά η μία πλευρά, καθώς οι ιδιώτες μέτοχοι θα δουν τις περιουσίες τους να καταρρέουν .

-          Όχι, απαντά η άλλη πλευρά, με το εξής επιχείρημα: Οι ελληνικές τράπεζες απαλλάσσονται μιας δια παντός από το ελληνικό χρέος που κουβαλούσαν επί τόσα χρόνια. Και επειδή οι πάντες γνωρίζουν ότι το εναπομείναν ελληνικό χρέος θα κουρευτεί ξανά και για τον επίσημο τομέα και για τους ιδιώτες  προκειμένου να καταστεί οριστικά βιώσιμο, είναι προτιμότερη οικονομικά για τις τράπεζες  η σημερινή επαναγορά από το «αυριανό κούρεμα». (τα έντοκα γραμμάτια δεν κουρεύονται).

Μπρος γκρεμός δηλαδή και πίσω ρέμα….

ΥΓ: Δυστυχώς, δεν επαληθεύτηκαν τα αισιόδοξα για τις τράπεζες σενάρια που ήθελαν τη συμμετοχή των ξένων πολύ ψηλά, ώστε να μειωθεί σημαντικά η «αναγκαστική» ελληνική συμμετοχή.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ-Τι λένε Βερολίνο, Κομισιόν – Προς αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών

upd:Τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα έχουν την Τρίτη αργά το απόγευμα  οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης,  ενόψει της συνόδου τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

“Θα συζητήσουμε το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ανοιχτό παραμένει έως το μεσημέρι της Τρίτης, το βιβλίο προσφορών για την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ δόθηκε παράταση μιας ημέρας. Η Ελλάδα έλαβε προσφορές 26,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέχρι την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.  Στο 33,4 η μέση τιμή, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης συμμετοχής λέει η Κομισιόν.

Το τηλεγράφημα του Reuters επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδιδε το Bankwars, ότι τελικά το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν έφτασε τελικά τα 30 δισ. ευρώ (εκτιμάται μεταξύ 26-28 δισ. ευρώ), οπότε αναζητούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα