Τράπεζα Πειραιώς: ΑΜΚ 1,75 δισ. ευρώ – Μ. Σάλλας: Ορόσημο η απόφαση – Θα θεμελιώσει την ηγετική μας θέση

17:06 6/3/2014 - Πηγή: BankWars

(upd)Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 1,75 δισ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς.

Αν η αμκ στεφθεί με επιτυχία, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το ποσοστό των ιδιωτών θα αυξηθεί στο 35%. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς,

αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την αποπληρωμή κεφαλαίων καταβεβλημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα θωρακίσει την ήδη ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και θα θεμελιώσει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά. Μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα βελτιώσει τη δυνατότητά της να συνεχίσει την στήριξή της στην ελληνική οικονομία. Προσδοκούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα λάβει ισχυρή υποστήριξη από τους υφιστάμενους μετόχους μας, καθώς επίσης και από άλλους επενδυτές υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της Τράπεζας Πειραιώς

«Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αποτελέσει σημαντική επιβεβαίωση του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, και πιο συγκεκριμένα, προς την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς εισέρχεται στη περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ως η ισχυρότερη Τράπεζα της χώρας, με τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και να δώσει την δυνατότητα στους μετόχους της για ελκυστικές αποδόσεις στην επένδυσή τους. Η ανακοινωθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συντηρητική προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνων και κεφαλαίων της Τράπεζας, καθώς αναμένεται να βελτιώσει την κεφαλαιακή και οικονομική της δυναμική, ισχυροποιώντας περαιτέρω την θέση του οργανισμού μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς για την ΑΜΚ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε τη Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την τιμή διάθεσης των υπό έκδοση μετοχών. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την εν λόγω εξουσιοδότηση για να αντλήσει κεφάλαια ύψους έως €1,75 δισ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς (εφεξής η «Τράπεζα Πειραιώς» ή η «Τράπεζα») αποφάσισε να συγκαλέσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τους κατόχους κοινών μετοχών της Τράπεζας, στις 28 Μαρτίου 2014, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την τιμή διάθεσης των υπό έκδοση μετοχών και το μέγεθος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ζητήσει εξουσιοδότηση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τους ακριβείς όρους της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έχει σκοπό να προτείνει στους μετόχους της Τράπεζας την άντληση κεφαλαίων ύψους έως €1,75 δισ.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Η Τράπεζα θα εξετάσει τη δυνατότητα, στο βαθμό που επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία, να προσφέρει προνομιακή κατανομή (preferential allocation) των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας και στους κατόχους Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (Warrants).

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και η Mediobanca Banca di Credito Finanziario S.p.A. και η UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Co-Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου”.

Roadshow για ομόλογο 500 εκατ. ευρώΌπως μεταδώσαμε νωρίτερα, συναντήσεις με επενδυτές χρέους (fixed income investors) σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές πόλεις (roadshow), την προσεχή εβδομάδα, έχει προγραμματίσει η Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό την έκδοση ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων της τάξης των 500 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια του Roadshow θα αποφασιστεί η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους, μέσω δημόσιας προσφοράς στις διεθνείς αγορές, και σε συνάρτηση με τις συνθήκες αγοράς.

Η διαρκής βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και η ισχυρή θέση της Τράπεζας Πειραιώς, επιτρέπουν το σχεδιασμό επαναδραστηριοποίησης στις αγορές ομολόγων για την άντληση ρευστότητας, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στην εκ νέου πρόσβαση στις αγορές (debt capital markets), έπειτα από διάστημα 5 ετών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τις πηγές άντλησης ρευστότητάς της, επιβεβαιώνοντας το θεσμικό της ρόλο στην Ελληνική Οικονομία.

Σύμβουλοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Στα 2,532 δισ. ευρώ το καθαρό αποτέλεσμα για το 2013

Στα 2,532 δισ. ευρώ ανήλθε για το 2013 το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένου μη επαναλαμβανόμενου εσόδου από αρνητική υπεραξία των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank και της Millennium Bank Ελλάδας ύψους 3,81 δισ. ευρώ.

Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 2013 διαμορφώθηκαν στα 731 εκατ. ευρώ, χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους 233 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,662 δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στη διαμόρφωσή τους, θετική επίπτωση είχαν η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και ο περιορισμός της χρήσης του μηχανισμού ELA. Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 475 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2013 και 13% έναντι του 2ου τριμήνου.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 287 εκατ. ευρώ, με την τριμηνιαία αύξηση να φτάνει το 24%, ενώ ο Όμιλος σχεδιάζει σειρά ενεργειών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή τους από το χαμηλό σημερινό σημείο.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 2,135 δισ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 1,637 δισ., συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα 233 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ αφορά το πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού και 107 εκατ. ευρώ το κόστος ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών.

Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,218 δισ. ευρώ ή 3,0% επί των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών από 4,2% το 2012, παρά τη σημαντική μείωση του σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση κατά το 4ο τρίμηνο (1,3% από 1,7% το 3ο τρίμηνο), ενισχύοντας περαιτέρω το δείκτη κάλυψης σε 51% από 49% το Σεπτέμβριο 2013.

Original article: Τράπεζα Πειραιώς: ΑΜΚ 1,75 δισ. ευρώ – Μ. Σάλλας: Ορόσημο η απόφαση – Θα θεμελιώσει την ηγετική μας θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα