Τράπεζα Κύπρου – Hourican: Θέμα επιβίωσης η είσπραξη χρεών

Αυστηρά μηνύματα για τους μεγάλους οφειλέτες στέλνει ο ιρλανδός CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, τονίζοντας ότι η είσπραξη χρεών αποτελεί προτεραιότητα για την επιβίωση του οργανισμού.

Μιλώντας χθες σε εκατοντάδες εργαζόμενους ο κ. Hourican ανέφερε ότι εκεί που χρειάζεται η Τράπεζα

θα είναι απαιτητική στην είσπραξη μεγάλων χρεών ενώ σε περιπτώσεις ιδιωτών θα υπάρχει, εκεί που χρειάζεται, κοινωνική ευαισθησία.

Η προσοχή της Τράπεζας, είπε, εστιάζεται σε μεγάλους οφειλέτες και στη δυνατότητα αποπληρωμής μέρος των δανείων που έχουν λάβει. Οι ενέργειες της Τράπεζας, ανέφερε, θα γίνουν με γνώμονα την αποφυγή νέων απολύσεων.

Λίγους μήνες μετά την αποχώρηση 1400 υπαλλήλων από την Τρ. Κύπρου και τη Λαϊκή, ο κ. Hourican έσπευσε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα και στο προσωπικό. Το ζήτημα δεν είναι εάν αποδίδουν (perform) 4 ή 5 χιλ. υπάλληλοι της Τράπεζας αλλά εάν υπηρετούνται τα δάνεια, τόνισε.

Ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση η Τράπεζα δεν σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων, πέραν της μείωσης κατά 200 υπαλλήλους που προνοείται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, σε βάθος χρόνου.

Τέσσερις βδομάδες μετά την άφιξη του στην Τράπεζα, κ. Hourican είπε ότι είχε ήδη επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας.

Πλαισιωνόταν από τoν πρώην συνεργάτη του στην RBS, σκωτσέζο Euran Hamilton, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της είσπραξης χρεών.

Η Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέες σημαντικές ζημιές λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών μετά τις εξελίξεις Μαρτίου και ενδεχομένως, λόγω της πώλησης των εργασιών της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές €2,2 δισ. για το 2012 έναντι ζημιών €1,4 δισ. το 2011, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε αρνητικά κεφάλαια από το τέλος του περασμένου έτους. Οι προβλέψεις της ανήλθαν στα €2,3 δισ.

Η Τράπεζα Κύπρου κατέγραφε από το 2004 μέχρι και το 2010 σημαντικά κέρδη, που έφθασαν το 2008 τα €502,4 εκ.

Πηγή: StockWatch

Original article: Τράπεζα Κύπρου – Hourican: Θέμα επιβίωσης η είσπραξη χρεών.

Keywords
Τυχαία Θέματα