Τρ. Κύπρου: Αποδεσμεύεται το 12% των καταθέσεων – Στο 47,5% το “κούρεμα” – Βγαίνει απ’το καθεστώς εξυγίανσης

[UPD] Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοινώνουν ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου έχει ολοκληρωθεί.

Η σημερινή εξέλιξη θέτει τέρμα σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Το τελικό ποσοστό μετατροπής των

ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο είναι 47,5% και τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 12% περίπου.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, διασφαλίζει υψηλή κεφαλαιουχική βάση που ξεπερνά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό. Στη βάση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 12% περίπου (Common Equity Tier 1).

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, θα ενημερώσει την Τράπεζα Κύπρου ότι από σήμερα εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης και ότι όλα τα καθήκοντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα ασκούνται από το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου μέχρις ότου συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Ποσοστό 12% των καταθέσεων τα οποία ήταν προηγουμένως δεσμευμένα (5% του συνόλου) θα αποδεσμευτούν.

Το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων θα μοιραστεί ισόποσα σε τρεις ξεχωριστές καταθέσεις προθεσμίας των έξι, εννέα και δώδεκα μηνών αντιστοίχως με δικαίωμα ανανέωσης τους από την Τράπεζα Κύπρου για μια επιπρόσθετη περίοδο ίδιας χρονικής διάρκειας. Για τις καταθέσεις αυτές θα καταβάλλεται επιτόκιο ψηλότερο από αυτό που θα ισχύει για αντίστοιχες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα τροποποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να κατέχουν κοινές μετοχές. Η νέα δομή θα πρέπει να είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τέως Λαϊκής Τράπεζας θα αποζημιωθούν μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης με μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 18% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Κύπρου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ BANK WARS ΜΕΤΕΔΙΔΕ:

Τρ. Κύπρου: Βγαίνει απ’το καθεστώς εξυγίανσης – Σήμερα τα διατάγματα για το “κούρεμα” 47,5%

Διατάγματα για εφαρμογή του «κουρέματος» 47,5% και για αποδέσμευση μέρους των χρημάτων που είναι δεσμευμένα στην Τρ. Κύπρου εκδίδει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, οδηγώντας την τράπεζα εκτός του καθεστώτος εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου.

Μέχρι αργά χθες οι τεχνοκράτες της ΚΤ εργάζονταν πυρετωδώς για να καθοριστεί ο τρόπος εφαρμογής της μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές και για να καθοριστεί ο τρόπος σταδιακής αποδέσμευσης του 42,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Το άλλο 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει ήδη αποδεσμευτεί.

Οι ενδείξεις μέχρι ψες ήταν ότι θα αποδεσμευθεί ένα μικρό ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων – ίσως μόνο το 5% – και ότι τα υπόλοιπα θα αποδεσμεύονται σταδιακά αναλόγως των συνθηκών.

Το opening balance sheet της Τράπεζας στάλθηκε χθες στη Φρανκφούρτη για να ξεκινήσει η διαδικασία προώθησής του στο ΔΣ της ΕΚΤ. Ο σχετικά ψηλός δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1) ύψους 12,1%, που ορίστηκε με την επιμονή της ΕΚΤ, αναμένεται να συμβάλει στην άρση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στη λήψη ρευστότητας από τη Φρανκφούρτη.

Άλλωστε το 12,1% καθιστά την Τράπεζα Κύπρου μια από τις πιο καλά κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, αν και λιγότερο κεφαλαιοποιημένη από ιρλανδικές τράπεζες όπως η AIB (16,4%) και η BOI (13,8%) ή από κάποιες ελληνικές.

Η προσδοκία των κυπριακών αρχών είναι ότι μέχρι την Πέμπτη η πανίσχυρη ευρωπαϊκή τράπεζα θα επιτρέψει στην Τρ. Κύπρου να πραγματοποιεί πράξεις νομισματικής πολιτικής με εξασφαλίσεις κυπριακά ομόλογα, ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις και με το ομόλογο ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής.

Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αποδοχή των πιο πάνω τίτλων από κυπριακές τράπεζες θα γίνεται με έκπτωση.

Με την δυνατότητα λήψης συμβατικής ρευστότητας εκτιμάται ότι θα μειωθεί η εξάρτηση της Τράπεζας σε έκτακτη ρευστότητα, που μέχρι το τέλος Μαΐου είχε φθάσει τα €11,2 δισ.

Η έκδοση των διαταγμάτων θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης χωρίς όμως να αλλάζει τα βασικά δεδομένα που ίσχυαν κατά την τετράμηνη παρουσία της σε αυτό το καθεστώς.

Οι περισσότερες από τις δεσμευμένες καταθέσεις θα παραμείνουν στην Τράπεζα και οι πλείστοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων δεν αναμένεται να αρθούν αμέσως.

Τα επόμενα βήματα στην Τράπεζα θα είναι η ολοκλήρωση της εθελοντικής αποχώρησης υπαλλήλων της και η κατάρτιση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνει το διαχωρισμό της σε εμπορική και αναπτυξιακή τράπεζα.

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου από τη γενική συνέλευση των νέων μετόχων και στο τέλος Οκτωβρίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας θα είναι η «κακή» Λαϊκή Τράπεζα που θα ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα. Η ΚΤ θα είναι επίσης ο μεγαλύτερος πιστωτής της Τρ. Κύπρου μέσω του ELA.

Πηγή: StockWatch

Keywords
Τυχαία Θέματα