Τούρκος υπήκοος ο «ύποπτος» που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ. στις δύο πτήσεις της Emirates – Ζει μόνιμα στην Ελλάδα

Ταυτοποιήθηκε ο άνδρας για τον οποίο υπήρξε χθες ενημέρωση από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να έχει επιβιβαστεί σε πτήση της Emirates και να προετοιμάζει τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο άνδρας είναι Τούρκος υπήκοος και τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε έπειτα από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που

εστάλη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σε αυτό αναφερόταν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας επιβαίνει σε μία από τις δύο βραδινές πτήσεις της Emirates από την Αθήνα προς Ντουμπάι ή Νέα Υόρκη.

Μολονότι η πληροφορία αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ως όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των επιβατών για παν ενδεχόμενο. Μετά την έκβαση της υπόθεσης εξετάζεται το ενδεχόμενο το email να εστάλη -κακόβουλα- από πρόσωπο του περιβάλλοντος του Τούρκου υπηκόου. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την «αποκάλυψη» της ταυτότητάς του στις Αρχές κρύβεται ο συγκάτοικος του.

Πάντως, οι ελληνικές Αρχές έχουν σκοπό να κάνουν έρευνες στις δύο πτήσεις της Emirates, για Νέα Υόρκη και Ντουμπάι, και σήμερα, λίγο πριν αυτές αναχωρήσουν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το χρονικό του πρωτοφανούς περιστατικού
Η χθεσινή επιχείρηση των Αρχών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» εξελίχθηκε σε πολύωρο θρίλερ. Η πληροφορία ότι σε πτήση της εταιρείας Emirates έχει επιβιβαστεί άτομο αραβικής καταγωγής ύποπτο για τρομοκρατία διαβιβάστηκε στις ελληνικές Αρχές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η μία από τις δύο βραδινές πτήσεις της Emirates είχε προορισμό το Ντουμπάι και δεν είχε αναχωρήσει από το «Ελ. Βενιζέλος» όταν διαβιβάστηκε από τις ΗΠΑ η πληροφορία. Έτσι οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο από τους αστυνομικούς του αεροδρομίου, η παρουσία υπόπτου στο αεροσκάφος δεν επιβεβαιώθηκε και τελικά αυτό αναχώρησε για τον προορισμό του στις 10 μ.μ.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη δεύτερη βραδινή πτήση της Emirates, η οποία είχε αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όταν ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. Μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δόθηκε εντολή στο αεροσκάφος να επιστρέψει στην Αθήνα για έλεγχο. Συγκεκριμένα, η πτήση βρισκόταν στο FIR Ρώμης και επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν από τις 10 μ.μ. συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο για λόγους ασφαλείας.

Τον χειρισμό της υπόθεσης είχαν από κοινού η Ελληνική Αστυνομία και το ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ύποπτος φέρεται ότι ήταν άτομο αραβικής καταγωγής για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των επιβατών στην πτήση της Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη χωρίς να βρεθεί κάτι το ύποπτο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα