Τούρκικες τράπεζες ετοιμάζεται να υποβαθμίσει ο οίκος Fitch

22:45 1/6/2018 - Πηγή: BankWars

Η Fitch τοποθέτησε το αξιόχρεο 25 τουρκικών τραπεζών σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative), καθώς και την αξιολόγηση βιωσιμότητας τους.

Ο οίκος αξιολόγησης λέει πως το RWN αντικατοπτρίζει τους κινδύνους για την απόδοσή τους, την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και στις περισσότερες περιπτώσεις, στα προφίλ ρευστότητας και

χρηματοδότησης μετά και την πρόσφατη περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου κατά περίπου 20% φέτος, με τις αρχές να απαντούν με αύξηση του βασικού επιτοκίου πολιτικής κατά 300 μονάδες βάσης.

Ο οίκος πιστεύει πως ο άμεσος κίνδυνος για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της Τουρκίας μειώθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων, την ανακοινωθείσα απλοποίηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής και της επακόλουθης πρόσφατης ανάκαμψης της ισοτιμίας.

Υπογραμμίζει ωστόσο, πως η ήδη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και η άνοδος των επιτοκίων και η αρνητική επίδραση αυτών στην ανάπτυξη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα