Τουρκία προς ΗΠΑ: Μην θυσιάσετε τις σχέσεις μας για τον Γκιουλέν

13:01 9/8/2016 - Πηγή: BankWars

Προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον να μη θυσιάσει τις διμερείς της σχέσεις με την Τουρκία για χάρη του “τρομοκράτη” Φετουλάχ Γκιουλέν απηύθυνε την Τρίτη η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο τούρκος ιεροκήρυκας που έχει καταφύγει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με την τουρκική κυβέρνηση να απαιτεί την έκδοσή του.

“Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ

θα θυσιάσουν τις (διμερείς) σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού”, δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα στους κόλπους του τουρκικού πληθυσμού έχει αποκορυφωθεί εξαιτίας αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. “Εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να εμποδίσει την μετατροπή αυτού του αισθήματος σε μίσος”, σημείωσε ο υπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι “τροφοδοτεί” και “προστατεύει” τον Γκιουλέν, έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι μια άρνηση της έκδοσής του στην Τουρκία θα έχει συνέπειες στις διμερείς τους σχέσεις.

“Οι αμερικανικές αρχές μελετούν με σοβαρότητα το αίτημά μας για την έκδοσή” του, δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι “εφεξής ο Γκιουλέν έχει χάσει τον χαρακτήρα της μαριονέτας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα”. “Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί αυτό θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, επέμεινε.

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι κρατούνται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα δήλωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός.

Συνολικά έχουν συλληφθεί επισήμως και έχουν τεθεί υπό κράτηση 16.000 άνθρωποι σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ άλλοι 6.000 κρατούμενοι τελούν υπό εξέταση, διευκρίνισε ο υπουργός. Επίσης άλλοι 7.668 άνθρωποι τελούν υπό έρευνα, αλλά δεν κρατούνται, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα