ΤΟΥΡΚΙΑ: “Τσάρος”ο Ερντογάν – Μεγάλη νίκη στις Προεδρικές εκλογές

upd: «Κλείνουμε μια εποχή και προχωρούμε εμπρός, σε μια νέα» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος για να πανηγυρίσουν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Με καταμετρημένο το 98,75% των ψήφων προηγείται με 51,95%, ενώ ακολουθεί με 38,34% ο Εκμελετίν Ιχσάνογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και ο Σερκάν Ντεμιρτάς (υποψήφιος του

φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) με 9,71%.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων προέδρου την 28η Αυγούστου, προβλέπει την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την εκλογή νέου αρχηγού, ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός.

Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2014 οι ψήφοι που πήρε σήμερα ο Ερντογάν δεν διαφοροποιούνται. Είναι περίπου 20,5 εκατομμύρια, όπως και τον Μάρτιο. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί το ΡΛΚ και το ΚΕΚ που στήριξαν τον Ιχσάνογλου. Σε σχέση με το Μάρτιο χάνουν περίπου 4,5 εκατομμύρια ψήφους. Από την άλλη, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, σε αυτές που είχε πάρει το φιλοκουρδικό κόμμα το Μάρτιο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα 4,5 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που έχασαν το ΡΛΚ και το ΚΕΚ πήγαν στην αποχή και στον Ντεμιρτάς. Ειδικά το δεύτερο έχει σημασία, αφού κάποια κατά τόπους αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ντεμιρτάς εκτός από τους Κούρδους πήρε σημαντικό τμήμα ψήφων των Αλεβίδων, οι οποίοι είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΡΛΚ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που θα ληφθεί υπόψη δεν θα είναι η άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά οι διεργασίες που θα υπάρξουν στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΡΛΚ και το ΚΕΚ.

Πηγές: naftemporiki ΑΜΠΕ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Μεγάλη νίκη Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 43% των ψήφων, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 56%. Ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου συγκεντρώνει περί το 35% των ψήφων ενώ ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο υποψήφιος των Κούρδων, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει περί το 8%, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN Türk.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Περίπου 53 εκατ. Τούρκων προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της χώρας, ο οποίος θα αναδειχθεί για πρώτη φορά από τον λαό.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 και θα κλείσουν στις 17.00.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με σύνθημα «Μία νέα Τουρκία», είναι αναμενόμενο πως θα κερδίσει την ψήφο των Τούρκων, στους οποίους υπόσχεται πως θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα από τη νέα του θέση.

Ο 71χρονος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, είναι ο κοινός υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ενώ ο 41χρονος Σελαχατίν Ντεμίρτας, είναι ο πρώτος Κούρδος που διεκδικεί το αξίωμα.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη, υποστηρίζοντας πως δύσκολα θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των εκλογών, ο οποίος αν χρειαστεί θα σημειωθεί εντός του μήνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό που αναμένεται να συγκεντρώσει ενδέχεται να ξεπερνά το 55%, με αποτέλεσμα η εκλογή του να είναι ξεκάθαρη από τον πρώτο γύρο.

Οι μεγάλοι αντίπαλοι

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γεννήθηκε το 1954 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικών και Οικονομιών Σπουδών της Κωνσταντινούπολης, το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιος του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Ευημερίας.

Μετά τη διάσπαση του φιλοϊσλαμικού κομματικού χώρου, ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το οποίο ιδρύθηκε στις 14 Αυγούστου 2001. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα ήλθε πρώτο με ποσοστό 34,43% και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Ερντογάν όμως δεν είχε εκλεγεί βουλευτής λόγω προηγούμενης καταδίκης. Με τη συνδρομή της αντιπολίτευσης έγινε στην εθνοσυνέλευση συνταγματική αλλαγή και ακολούθησαν συμπληρωματικές εκλογές στο νομό Σίιρτ, όπου ο Ερντογάν εξελέγη βουλευτής και το Μάρτιο του 2003 σχημάτισε κυβέρνησης. Στις εκλογές του 2007 το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 46,66% και ο Ερντογάν σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση, πράγμα που επανέλαβε και μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές του 2011 με ποσοστό 49,83%.

Εκμελετίν Ιχσάνογλου

Γεννήθηκε το 1943 στο Κάϊρο. Μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Αίγυπτο και την Αγγλία, το 1980 ανέλαβε πρόεδρος του «Ερευνητικού Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας, Τένχης και Πολιτισμού» (IRCICA) που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη με συστάσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Κατείχε τη θέση αυτή επί 25 χρόνια. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Επανεξελέγη το 2008 για πενταετή θητεία, την οποία ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο του 2013.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Γεννήθηκε το 1973 στο Έλαζιγ της Ανατολικής Τουρκίας. Το 2010 ανέλαβε την προεδρία του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Το 2014 εξελέγη πρόεδρος του ίδιου κόμματος που μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα