Τουρισμός: Αύξηση κρατήσεων για εφέτος 5% – Ασφάλεια θα επιλέξουν οι τουρίστες

Προσδοκίες ότι ο τουρισμός θα κινηθεί ανοδικά και φέτος έχει καλλιεργήσει το πρώτο κύμα κρατήσεων, το οποίο κινείται σε θετικό έδαφος από βασικές – παραδοσιακές αγορές για τον ελληνικό προορισμό. Η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων, σε ανταγωνιστικούς προορισμούς και στόχους με τουριστικό ενδιαφέρον, ανά τον κόσμο αλλά ακόμα και σε γειτονικές χώρες, έχουν αναγάγει την ασφάλεια σε κυρίαρχο παράγοντα για τους ταξιδιώτες, που αναζητούν από τώρα τον επόμενο τόπο διακοπών για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα

με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, οι κρατήσεις για την Ελλάδα την προσεχή σεζόν εμφανίζουν μέχρι στιγμής αύξηση περίπου 5%. Ωστόσο, υπό το βάρος των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα κινηθεί ακόμα πιο ανοδικά με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι οι ταξιδιωτικές επιλογές κατά τη φετινή περίοδο θα γίνουν, κυρίως, με βάση το αίσθημα ασφάλειας που θα εκπέμψουν οι προορισμοί στη διεθνή τουριστική αγορά και λιγότερο με βάση την ελκυστικότητά τους.

Μεγάλη μείωση στην Κωνσταντινούπολη

Μείωση κρατήσεων στις διεθνείς πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη κατά 32% καταγράφεται μετά τη βομβιστική επίθεση στην Πόλη, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 10 τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, η οποία παρακολουθεί 14 εκατομμύρια κρατήσεις κάθε μέρα Ειδικά από τη Γερμανία η μείωση κρατήσεων φτάνει στο 39%, καθώς οι 9 νεκροί τουρίστες ήταν Γερμανοί.

Ελλάδα – Ισπανία επιλέγουν οι Βρετανοί (πηγή tornos.gr)

Τα πακέτα διακοπών, που προσφέρονται στους Βρετανούς τουρίστες για Ισπανία και Ελλάδα μπορεί να είναι sold out “μέσα σε λίγες εβδομάδες», προειδοποιεί ο δικτυακός τόπος travelzoo.

Τα πακέτα για Ισπανία, όπως αναφέρει, αναμένεται να “ξεπουληθούν” μέσα σε λίγες εβδομάδες και για την Ελλάδα μέχρι το Μάρτιο.

Η βιασύνη των Βρετανών να κλείσουν προορισμό προέρχεται από το φόβο για την ασφάλεια των διακοπών σε προορισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και ήδη οι τουρ οπερέιτορ Thomas Cook και Tui/Thomson έχουν ακυρώσει τα καλοκαιρινά προγράμματα τους για την Τυνησία.

Η Αίγυπτος επίσης έχει προβλήματα μετά τη βόμβα στο αεροσκάφος στο Sharm el Sheikh πέρυσι και τη συνακόλουθη απαγόρευση των πτήσεων, ενώ τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν στο Travelzoo ότι οι κρατήσεις στην Τουρκία είναι μειωμένες κατά 50%.

Σύμφωνα με την έρευνα Travel Trends Travelzoo, στην οποία ρωτήθηκαν πάνω από 5.000 ταξιδιώτες στη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κίνα και την Αυστραλία, το 66% των ταξιδιωτών αναφέρει ότι θα αποφύγει προορισμούς,που έχουν βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης τις ΗΠΑ ως τον πιο επιθυμητό προορισμό για τους Βρετανούς τουρίστες το 2016, ακολουθούμενη από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Καραϊβική βρίσκονται επίσης στο top 10.

Παρά την πρώιμη βιασύνη για την Ισπανία και την Ελλάδα, οι ΗΠΑ θα είναι ο προορισμός των Βρετανών στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης της Travelzoo, Stephen Dunk.

Η έρευνα Travel Trends αποκάλυψε επίσης ότι τα τέσσερα πέμπτα των Βρετανών ταξιδιωτών ανησυχούν για την ασφάλειά τους στον προορισμό διακοπών και θα αλλάξουν τα σχέδιά τους ανάλογα με τις εξελίξεις. Η ασφάλεια είναι πλέον το πρώτο κριτήριο για το 30% των Βρετανών και έπονται το κλίμα και η τιμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα