ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΣΕΤΕ: Θα “βουλιάξει” φέτος η Ελλάδα με 19 εκατ.τουρίστες – 760 πτήσεις σε μία μέρα!

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον ελληνικό τουρισμό, από την αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα για το 2014.

Με βάση αυτά, ο ΣΕΤΕ σε σημερινή εκδήλωση ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τον αρχικό στόχο των 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων φέτος προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι αφίξεις τουριστών στο τέλος της τουριστικής

χρονιάς θα φτάσουν στα 19 εκατομμύρια.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), που υλοποίησε το νεοσύστατο SETE intelligence.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 760 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ!

Η ημέρα μέγιστης αιχμής για τα ελληνικά αεροδρόμια, βάσει του ως σήμερα προγραμματισμού, θα είναι το Σάββατο 2 Αυγούστου, καθώς στην διάρκεια του 24ώρου θα προσγειωθούν στην χώρα μας συνολικά 760 αεροσκάφη (αναλογεί 1 προσγείωση κάθε 2 λεπτά σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο), τα οποία θα διαθέτουν 148.675 θέσεις (με την πληρότητα τους να αναμένεται σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, καθώς πρόκειται για την περίοδο με τις υψηλότερες αφίξεις τουριστών).

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Συγκριτικά με το 2013, για φέτος οι θέσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν αυξηθεί από 9% στην Καβάλα μέχρι και 122% στην Καλαμάτα. Στην Αθήνα βάσει θέσεων η άνοδος σε σχέση με πέρσι φθάνει το 22% ενώ κατά μέσο όρο στην Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά αεροδρόμια οι επιπλέον θέσεις φθάνουν το 25%.

Μάλιστα, βάσει του προγραμματισμού πτήσεων προκύπτει ότι πέραν της «εθνικής ημέρας» αιχμής αεροπορικών αφίξεων, κατά τόπους «μποτιλιάρισμα» λόγω της πληθώρας προσγειώσεων/απογειώσεων αεροσκαφών από το εξωτερικό αναμένεται στις:

-7 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη (67 αεροσκάφη)

-21 Ιουλίου στην Κέρκυρα (74 αεροσκάφη)

-27 Ιουλίου στο Ηράκλειο (162 αεροσκάφη)

-2 Αυγούστου στα Χανιά (71 αεροσκάφη)

-3 Αυγούστου στην Ρόδο (163 αεροσκάφη)

-3 Αυγούστου στην Σαντορίνη (37 αεροσκάφη)

-6 Αυγούστου στην Κω (86 αεροσκάφη)

-23 Αυγούστου στην Κεφαλονιά (23 αεροσκάφη).

Ξεχωριστές περιπτώσεις φαίνεται πως αποτελούν το φετινό καλοκαίρι η Ζάκυνθος και η Μύκονος. Κι αυτό διότι η «αιχμή» τους δεν είναι μία, αλλά πέντε και τέσσερις ημέρες αντίστοιχα, με τον ίδιο αριθμό πτήσεων από το εξωτερικό κάθε φορά, δηλαδή:

-Ζάκυνθος: 44 αεροσκάφη στις 18 Ιουλίου και στις 1, 8, 22 και 29 Αυγούστου

-Μύκονος: 31 αεροσκάφη στις 3, 10, 17 και 24 Αυγούστου

Στα 20 κυριότερα αεροδρόμια, από όπου ξεκινά το 54% των τουριστών που επισκέπτονται αεροπορικώς την Ελλάδα, η αύξηση ανέρχεται σε 1,68 εκατομμύρια θέσεις, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από +1% από το Τελ Αβίβ, σε +9% ως +76% από τα περισσότερα αεροδρόμια της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου παρατηρείται και το ρεκόρ αύξησης θέσεων κατά 173%, από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου.

Βάσει του προγραμματισμού θέσεων για το 2014, το 57% προέρχεται από τις πρώτες τέσσερις χώρες της σχετικής λίστας (Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία), ενώ ακόμη ένα 20% προέρχεται από μόλις ακόμη έξι χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστρία)

Από την μελέτη του ΣΕΤΕ προκύπτει και η μεταβολή του μίγματος εισερχόμενων πτήσεων, με τις τακτικές πτήσεις να είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές / 49% τσάρτερ), που όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ «είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, διότι δείχνει ότι εξελίσσονται στη χώρα μας συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής, άρα και στη ζήτηση».

Original article: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΣΕΤΕ: Θα “βουλιάξει” φέτος η Ελλάδα με 19 εκατ.τουρίστες – 760 πτήσεις σε μία μέρα!.

Keywords
Τυχαία Θέματα