ΤΟ…ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ MOODY’S ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ…

Προσχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές ετοιμάζει η κυβέρνηση ποντάροντας παράλληλα σε παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ και του Φ.Ολάντ για πολιτική λύση τα επόμενα 24ωρα. Το …Άγιο Πνεύμα μπορεί ίσως να δώσει τη λύση, αλλά όχι τη Δευτέρα, ημέρα στη Γιορτής του

Πάνω από οκτώμισι ώρες διήρκεσε χθες η μαραθώνια συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη κειμένων που βασίζονται πάνω στα κοινά σημεία που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και στα σημεία που θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς εντοπίζεται διαφορά πολιτικής προσέγγισης.

Τα επόμενα 24ωρα επίκειται νέα τριμερής τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποτιμηθεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως να δρομολογηθούν νέες πολιτικές παρεμβάσεις συνυπολογίζοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης και το τι θα επιφέρει μια προοπτική ρήξης.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό μετά την τηλεδιάσκεψη ΤσίπραΜέρκελ – Ολάντ να προγραμματιστεί και κατ’ ιδίαν συνάντησή τους καθώς έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο να γίνει στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η συνάντηση να γίνει στο Βερολίνο τη Δευτέρα όταν και θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μπορεί όμως να διεξαχθεί και κάποιες μέρες αργότερα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει ένας αναδιανεμητικός χαρακτήρας στις μεταβολές του ΦΠΑ και να μην διαταραχθεί ο τουρισμός με επιβολή των αλλαγών μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου και να μην περιοριστεί το καλάθι της νοικοκυράς.

Η Αθήνα επιμένει σε χαμηλό συντελεστή 6%, όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, Τύπος, θέατρα. Μεσαίο συντελεστή 11- 12%, όπου θα υπάγονται τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση.

Βασικό συντελεστή 23%, δηλαδή στα σημερινά επίπεδα, όπου θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα άρα και οι μεταφορές, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Το φθινόπωρο θα καταργηθούν και οι ειδικοί συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.

Το “πακέτο” του ασφαλιστικού περιλαμβάνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενοποιήσεις Ταμείων, το “πάγωμα” και όχι την κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης ή “ψαλίδισμα” του ποσού και των δικαιούχων και νέες αναλογιστικές μελέτες πριν από το δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων.

Βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, με μόνη διόρθωση αυτή που μπορεί να προέλθει από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

Μέρος του δημοσιονομικού “κενού” θα καλυφθεί από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα, για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο εργασιακό, η Αθήνα προτείνει νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, ενώ σε 2η φάση θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Απρόβλεπτες είναι οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα στις τράπεζες της χώρας, είπε ο αντιπρόεδρος ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, εκτιμώντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της.”Δεν αναμένω ότι θα συμβεί”, επισήμανε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών.

Για τις τράπεζες “οι συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο” προσέθεσε στη διάρκεια συνεδρίου στο Σίτσες στη βορειοανατολική Ισπανία.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ MOODY’S

Δύο σενάρια αναφέρονται σε έκθεση του οίκου Moody’s του τί θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους επόμενους τρεις μήνες, και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Το πρώτο σενάριο είναι η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να τυπώνει χρήμα, και αυτό σημαίνει, αυτομάτως πως η αρμοδιότητα αυτή δε θα ανήκει πλέον στην ΕΚΤ.

Το δεύτερο σενάριο, που ο οίκος Moody’s θεωρεί πιο πιθανό, είναι η Ελλάδα να καταφύγει σε έκδοση “υποσχετικών τίτλων” ή iou’s, ενός παράλληλου νομίσματος με το ευρώ.

Αυτό δε σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αναφέρει η Moody’s, θα είναι όμως μια “πολιτική απόφαση” της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σε μελέτη του ΔΝΤ στελέχη του ζητούν χαλάρωση της λιτότητας και των κανόνων που ισχύουν στην ευρωζώνη για το δημόσιο χρέος σε επίπεδα που δεν ξεπερνούν το 60% αλλά και για το δημοσιονικό έλλειμμα σε επίπεδα που οι Ευρωπαίοι λένε ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3%.

Εν τω μεταξύ σήμερα η Ιρλανδία ανακοίνωσε αυξήσεις 7% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν υποστεί μειώσεις της τάξης του 15% το 2008.

Keywords
Αναζητήσεις
νευματος τραπεζες
Τυχαία Θέματα