Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη τη συμφωνία της Siemens με την ελληνική κυβέρνηση το 2012…

Υπέρ της Siemens έληξε η δικαστική διαμάχη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη «συμφωνία συμβιβασμού» που είχε υπογράψει το 2012 η γερμανική εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από την τότε κυβέρνηση.

Μπαίνει έτσι “ταφόπλακα» σε πιθανές διεκδικήσεις της Ελλάδας έναντι της Siemens

.

Παρά την αντίθετη απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ αλλά και την εισήγηση «κόλαφο» για τον επίμαχο συμβιβασμό του συμβούλου Επικρατείας Κωνσταντίνου Κουσούλη με τον οποίο συμφώνησαν μάλιστα ακόμη δύο μέλη της Ολομέλειας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έκριναν απαράδεκτες τις προσφυγές που ζητούν την ακύρωση της εν λόγω συμφωνία.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, παρά την αντίθετη θέση που είχε διατυπώσει το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ που έκρινε αρχικά την υπόθεση, έκρινε ότι η επίμαχη συμφωνία, είναι νόμιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικαστικός έλεγχος της υπόθεσης αυτής έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι τόσο το σωματείο όσο και οι φορολογούμενοι δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, και απέρριψαν την προσφυγή κρίνοντας ότι η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ: «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η άποψη του εισηγητή Κωνσταντίνου Κουσούλη και 2 ακόμη συμβούλων που αποτέλεσαν και τη μειοψηφία, καθώς εξέφρασαν εντελώς αντίθετη άποψη από τους συναδέλφους τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Siemens εγκληματική οργάνωση!

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Siemens «είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη οργανωτική δομή (εγκληματική οργάνωση) που διέπραττε συστηματικά επί δεκαετίες δωροδοκίες στο σύνολο των δομών του Ελληνικού κράτους», σημειώνοντας ότι το πόρισμα της Βουλής ανέφερε κατ΄ εκτίμηση ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο «ανέρχεται κατά προσέγγιση στο ποσό των 2 δισ. ευρώ».

Αναφέρουν επίσης ότι σε ερώτημα του ΣτΕ προς την αρμόδια επιτροπή εποπτείας , η Siemens από την παροχή των 90 εκατ. ευρώ που προβλέπει η «συμφωνία συμβιβασμού» έχει καταβάλλει μόνο τα 19,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί

Τέλος επισημαίνεται ότι με την «συμφωνία συμβιβασμού» η «Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» (και πράξεις φοροδιαφυγής).

Keywords
Τυχαία Θέματα