Το Παρίσι ανάστατο από τα “κίτρινα γιλέκα” – Αντάρτικο πόλης κατά Μακρόν για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Δύσκολες ώρες για τον Μακρόν. Αντάρτικο πόλης βιώνει το Παρίσι στο περιθώριο της κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων» κατά των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων και γενικότερα του κόστους ζωής. 95 τραυματίες και περισσότερες από 200 συλλήψεις, με τους δρόμους της πόλης να έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών, κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα εθνικής

κινητοποίησης.

Κατέβασαν τα ρολά τα εμβληματικά καταστήματα του Παρισιού Galerie Lafayette και Printemps, έκλεισαν 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι, εκ των οποίων οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΝ

«Οι δράστες αυτής της βίας που έχει προκαλέσει χάος, προδίδουν αυτά που ισχυρίζονται ότι πρεσβεύουν. Θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και τη δικαιοσύνη. Θα σέβομαι πάντα τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις, αλλά δεν θα αποδεχθώ ποτέ τη βία», δήλωσε από την Αργεντινή ο πρόεδρος της Γαλλίας , Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, είχε δηλώσει συγκλονισμένος από την τροπή που πήραν οι διαδηλώσεις.”Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας. Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”, δήλωσε ο ΦΙλίπ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως οργανώσεις της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς σχεδιάζουν να διεισδύσουν στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων και του υψηλού κόστους ζωής.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα