Το ΝΑΤΟ προβληματίζεται για τις δηλώσεις Λαβρόφ

Τον προβληματισμό του εκφράζει το ΝΑΤΟ όσον αφορά στις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τις οποίες υποστήριξε ότι η Ρωσία θα απαντήσει εάν τα συμφέροντά της στην Ουκρανία δεχθούν επίθεση.

«Είμαι ανήσυχος από τις δηλώσεις Ρώσων που απειλούν την Ουκρανία με μια στρατιωτική επέμβαση», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Αλεξάντερ Βέρσμποου.

«Η Ρωσία έχει την ευθύνη να κατευνάσει την κατάσταση περισσότερο, παρά να καταφεύγει σε μια εμπρηστική ρητορική και να διαστρεβλώνει την κατάσταση στην Ουκρανία» πρόσθεσε .

«Η προσφυγή σε έμμεσες απειλές και η έναρξη νέων στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην ουκρανική μεθόριο προσθέτει περαιτέρω ένταση σε μια κατάσταση ήδη ευμετάβλητη και παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατηγόρησε τη Μόσχα ο Βέρσμποου.

«Η Ρωσία θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να αποσύρει τα στρατεύματά της στα στρατόπεδα τους, να μειώσει τους κινδύνους μιας ένοπλης σύγκρουσης και να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, κυρίως καταδικάζοντας τις πράξεις βίας που συνεχίζουν οι παράνομες ένοπλες ομάδες στα ανατολικά της Ουκρανίας»

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΒΡΟΦ

«Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των Ρώσων δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», είπε ο Λαβρόφ νωρίτερα, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στη νοτιοδυτική περιοχή Ροστόβ, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία.

«Γελοιότητες»

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε ως «γελοία» τα σχόλια του Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται πίσω από την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία.

«Πολλοί από τους ισχυρισμούς που διατύπωσε (ο Λαβρόφ) στην συνέντευξη είναι γελοίοι και δεν βασίζονται στην πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Τα σχόλια του Σεργκέι Λαβρόφ έγιναν στο RT, ένα αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας.

Στη συνέντευξη του ο Λαβρόφ συνέδεσε την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που ανακοίνωσε το Κίεβο με την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε.

Original article: Το ΝΑΤΟ προβληματίζεται για τις δηλώσεις Λαβρόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα