ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ COSCO – “ΚΙΝΕΖΟΣ” ΚΑΙ Ο Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ – 223 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ “ΝΑΙ”

00:11 1/7/2016 - Πηγή: BankWars

Με τις αλλαγές που ζήτησαν οι Κινέζοι, να υλοποιεί στο άψε σβήσε ο πρώην αντίπαλος της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ο …Πειραιάρχης υπουργός Θ.Δρίτσας, οριστικά περνάει το λιμάνι του Πειραιά στην COSCO με ψήφους της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (με εξαίρεση το άρθρο 10α για τα εργασιακά), του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Καταψήφισαν Χρυσή Αυγή

και ΚΚΕ. Επί 248 ψηφισάντων (απόντες 52) τα «ναι» ήταν 223 και τα “όχι” 25.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς λόγω της επίσκεψης Γκάμπριελ, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μιχελογιαννάκης, ενώ πολλές ήταν οι απουσίες από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Μεταξύ των απόντων της ΝΔ ήταν ο αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης και οι αντιπρόεδροι Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης .

Την ικανοποίησή τους για τις σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης, στις οποίες προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στελέχη της COSCO.

Ο Θ.Δρίτσας, ο υπουργός που τα …θαλάσσωσε, είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή σήμερα ότι:
—–Αναμετριόμαστε με τους εαυτούς μας καθημερινά. Το όραμα που διεκδικήσαμε δεν μπόρεσε να κατισχύσει και υποχώρησε με έντιμο τρόπο. Απευθυνθήκαμε στο λαό και μας έδωσε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τη μάχη. Η κυβέρνηση έδωσε την μάχη για την βελτίωση της σύμβασης παραχώρησης, αλλά απέναντι της είχε κέντρα εξουσίας εσωτερικά και εξωτερικά και τον Τύπο που αντιμετώπιζε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ως απειλή για την επένδυση

—-«Είχαμε πει εξ αρχής ότι δεν ήμασταν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το όραμα η κυβέρνησή μας δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει εξαιτίας των εξελίξεων. Εξαιτίας ενός συμβιβασμού που είχε και επώδυνες λύσεις, αλλά και επιλογές όπως αυτή, που δεν ήταν συμβατές με τις προγραμματικές μας διακηρύξεις. Δεν είναι υπαναχώρηση, αλλά αλλαγή πλεύσης σε επιλογή σχεδόν καταναγκαστική»

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ…

Κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε πως «η αξιοπιστία της χώρας υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση» και αναφερόμενος στην επιστολή της Cosco έκανε λόγο για «νομική υπερβολή».

«Το περιεχόμενο, η ατζέντα, οι προοπτικές, οι δυνατότητες, το επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης, θα αποτυπωθεί από το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρθηκε ενοχικά απέναντι στη σύμβαση με την Cosco, επειδή είναι από την αρχή εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και ότι υποχρέωσε το κοινοβούλιο να περιμένει την διαπραγμάτευση των νομοτεχνικών αλλαγών συναλλασσόμενο με μια εταιρεία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας επί της αρχής, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ από το 2008 και τόνισε ότι «η στρατηγική σχέση με την Κίνα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν λάβει ένα αρνητικό μήνυμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κατοχυρώσει τους εργαζόμενους δεν μπόρεσε, και προσπαθεί να κάνει προσλήψεις με μετατάξεις. «Είστε ξένοι με αυτά. Αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη με τρόπο μεταφυσικό» κατέληξε.

«Εύκολη κριτική» χαρακτήρισε την επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτίμησε ότι έγινε για να «συγκαλυφθεί, ότι συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής».

«Εάν υπήρχε σοβαρή διαπραγμάτευση να είχατε μεριμνήσει για τη σύνδεση της σύμβασης με ανταποδοτικά οφέλη ανάλογα με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων. Δεν μπορεί να παραβλέψει ότι τέτοιας μορφής σύμβασης θα συμβάλλουν στην επάνοδο της οικονομίας.

Για «ξεπούλημα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους.

«Δεν ήταν μείζον το θέμα που ανέκυψε χθες και εκδηλώθηκε με τρόπο που δεν έπρεπε», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. (ΠΗΓΗ: tovima.gr)

Η ΠΡΩΙΝΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προηγήθηκε μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης με αιχμή την επιστολή της Cosco και αναφέρει ότι ξεπέρασε κάθε βαθμό αναξιοπιστίας η κυβέρνηση, «η οποία αντί να κυρώσει την συμφωνία, την ακύρωσε ουσιαστικά πολιτικά».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Κύριε Υπουργέ γιατί αποδέχεστε αυτόν τον πολιτικό αυτεξευτελισμό;» είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενος στον Θ. Δρίτσα παρατηρώντας ότι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε είναι ταυτόσημες με αυτά που ανέφερε η Cosco στη χθεσινή της επιστολή.

«Εξευτελίζετε τη χώρα και την Κυβέρνηση. Αλλάζετε τη σύμβαση που είχατε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό και αποδέχεστε τις υποδείξεις μιας εταιρίας», είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για να προσθέσει: «Γιατί, ενώ είχατε συμφωνήσει από πριν, δεν φέρατε εξ αρχής τα συμφωνημένα;»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σαμποτάρει την ελληνική οικονομία και διώχνει τους επενδυτές. «Γελούν ή αγανακτούν όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας» είπε και πρόσθεσε ότι: «Στείλατε αυτές τις ώρες στους επενδυτές το χειρότερο μήνυμα. Σαμποτάρατε την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη στιγμή».

«Είστε υπερήφανοι για το ξεπούλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας; Ποια σχέση έχει η πολιτική που ασκείτε με αυτά που λέγατε;» ρώτησε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Συνεχίζετε από εκεί που τα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα συνεχίζετε αγριότερα – κι η ενοχή σας φαίνεται από την διαδικασία του κατεπείγοντος, που επιλέξατε» κατηγόρησε την κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Η κυβέρνησή σας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι μέσα από τη σύμβαση δεν μπορούσαν να λυθούν να εργασιακά» συμπλήρωσε η βουλευτής. (ΠΗΓΗ: newpost)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ COSCO

Την ικανοποίησή τους για τις σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης, στις οποίες προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στελέχη της κινεζικής COSCO.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αλλά ούτε αλλαγής αναφορικά με την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, που θα μπορεί να αλλάζει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Η κινεζική πλευρά φέρεται να επιθυμούσε να προστεθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με τις εκτελέσεις έργων, αλλά και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που μπορεί να προκύψουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα πάντως με τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, στο άρθρο 9 στην παράγραφο 1, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς δύναται να προκηρύσσει διαγωνισμούς και να αναθέτει συμβάσεις έργων ως ιδιωτικές, προστίθεται η φράση «χωρίς να υποχρεούται προς τούτο να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3 σχετικά με τις οριστικές μελέτες και τα έργα που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και απαιτείται σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, «η εν λόγω έγκριση θα πρέπει να χορηγείται 90 ημέρες από την υποβολή της οριστικής μελέτης συνοδευόμενης από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης».

Εξάλλου, νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν στο άρθρο 6 και στην επίλυση διαφορών, όπου οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης θα επιλύεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις περιλαμβάνονται και στο άρθρο 12, όπου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να υιοθετεί, να τροποποιεί και να εφαρμόζει δεσμευτικούς εταιρικούς κανόνες και κανονισμούς που θα ισχύουν για τον ίδιο στο βαθμό που αυτό είναι ειδικότερα αναγκαίο από τη σύμβαση παραχώρησης ή και να επιτρέπεται από την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εσωτερικές πτυχές της οργάνωσης της δομής των υπηρεσιών και των λειτουργιών της.

Στο άρθρο 19, επίσης, στην παράγραφο 2, αναφορικά με την παραχώρηση της περιοχής των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, «η χρήση της έκτασης ασκείται αποκλειστικά και μόνο από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας χωρίς δικαίωμα παραχώρησης χρήσης σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ο δήμος δεν οφείλει αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης».

Επίσης, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα άρθρα 14-15-19 δεν αφορούν θέματα της σύμβασης παραχώρησης.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επισήμαναν ότι η σύμβαση παραχώρησης προωθήθηκε στη Βουλή, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί με την κινεζική πλευρά και ορισμένες παρεμβάσεις έγιναν εν συνέχεια από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση της σύμβασης με το ελληνικό δίκαιο.

Θάλασσα τα έκανε ο Θ.Δρίτσας στον ΟΛΠ -Επιστολή της COSCO: “Άλλα συμφωνήσαμε άλλα ψηφίζετε”!

Keywords
Τυχαία Θέματα