ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ – Φρέσκα ιδιωτικά κεφάλαια επιπλέον του 10% που απαιτείται

10:59 1/1/2013 - Πηγή: BankWars

Σε μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από αυτές που θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες η ΤτΕ, προσανατολίζονται να προτείνουν στους μετόχους τους οι διοικήσεις των τραπεζών, σε μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας «κεφαλαιακών μαξιλαριών» και θωράκισης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν ορισμένες τράπεζες να επιδιώξουν, προκειμένου να διατηρηθεί

ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κεφαλαιακής επάρκεια μέχρι το τέλος του 2014, να καλύψουν ακόμη και το 15% – 20% του συνόλου των κεφαλαίων που απαιτούνται. Έτσι, το τελικό ύψος του «φρέσκου χρήματος» που θα αναζητήσουν μέχρι τέλος Απριλίου από τις αγορές θα κυμανθεί μεταξύ των 2,5 και 3 δις. ευρώ.

Το «παλαιό» – «υποχρεωτικό» σενάριο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για να μείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές

Η έκθεση της ΤτΕ για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δεν έκρυβε εκπλήξεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των Αυξήσεων Κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου να εκτιμάται από τους αναλυτές στα 17 – 18 δις. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι ιδιώτες μέτοχοι για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρων των τραπεζών τους θα πρέπει να εισφέρουν με ίδια μέσα τουλάχιστον το 10% των παραπάνω κεφαλαίων, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά θα ανέλθουν κατ’ ελάχιστο στα 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αφού επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της ΤτΕ, η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί συνολική αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές 7,1 δις. ευρώ και άρα ΑΜΚ με μετρητά 710 εκατ. ευρώ, η Eurobank 3,8 δις. ευρώ και 380 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια, η Alpha Bank 1,8 δις ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση και 180 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 4,9 δις. ευρώ συνολική αύξηση και 490 εκατ. ευρώ από τους μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα