“ΤΟ ΔΝΤ ΜΕΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ” ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Το υπογράψατε τον Αύγουστο, λέει ο Σόιμπλε

Η κόντρα Αθήνας -Βερολίνου για το αν θα μείνει η θα φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πέρα από το γεγονός ότι δηλητηριάζει το ευρύτερο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό κλίμα, οδηγεί και σε άλλες, επικίνδυνες πολιτικές ατραπούς…Σήμερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο

ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη, απάντησε: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα».

Επισήμανε, δε, ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος “indispensable” (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή» σχολίασε με νόημα.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε: «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνο για αμιγώς οικονομικούς λόγους, αλλά επίσης -και για ορισμένους είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος- για την τεχνογνωσία του, για τις πιέσεις που ασκεί και την εμμονή του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κομισιόν, που θεωρείται ο πιο «ελαστικός» και ευπροσάρμοστος κρίκος των Θεσμών.

Η Deutsche Welle παρατηρεί, επίσης, ότι, μετά την εμφανή προσπάθεια της Αθήνας να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό, για να αποσπάσει «εκπτώσεις» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ήρθε η σειρά του Βερολίνου να αξιοποιήσει και πάλι το χαρτί της οικονομίας, προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα να αναλάβει πιο ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επανέλθει οσονούπω ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και στη συζήτηση περί Grexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα