Το Χρηματιστήριο δεν επιβεβαιώνει το «success story» για την ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε βιώσιμης ανάπτυξης και το καλοκαίρι του 2018 θα αποχαιρετήσει μνημόνια και επιτροπεία».

Αυτό είναι το κυβερνητικό αφήγημα που περιγράφει το success story της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από ένα σημαντικό βαρόμετρο: το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η

αβεβαιότητα κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και η πορεία του Γενικού Δείκτη αποτυπώνει ξεκάθαρα αυτό το κλίμα. Σε αυτή τη συγκυρία, οι αριθμοί λένε την αλήθεια.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σήμερα (μετά την έξοδο Τσίπρα στις αγορές) στις 760 μονάδες, όταν την άνοιξη του 2014 (πρώτη έξοδος στις αγορές επί Σαμαρά) ήταν στις 1.400 μονάδες! Δυστυχώς η προσδοκία ανάκαμψης και εξόδου από τα μνημόνια, δεν αποτυπώνεται στον Γενικό Δείκτη και τις τραπεζικές μετοχές.

Οι επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στις κεφαλαιοποιήσεις το φθινόπωρο του 2015, καταγράφουν ζημιές, καθώς πλέον οι τιμές των τραπεζικών μετοχών διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές της ανακεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,28 ευρώ, όταν η τιμή της ανακεφαλαιοποίησης δύο χρόνια πριν ήταν στα 0,30 ευρώ, της Eurobank στα 0,76 έναντι 1 ευρώ, της Alpha Bank στα 1,78 έναντι 2 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,45 έναντι 3,60 ευρώ.

Το ανησυχητικό είναι ότι η αγορά δεν πρόκειται να αναάκμψει για όσο διάστημα παραμένει η κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έαν το θέμα συρθεί έως ότου ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση (το νωρίτερο τέλη του έτους, το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2018) οι ζημιές για οικονομία, τράπεζες και χρηματιστήριο δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα