Το EuroWorking Group αποφασίζει σήμερα για το “πότε” της ελληνικής αξιολόγησης – Τα τρία σενάρια

Σήμερα στις 16:00 θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ένα καθοριστικό για την πορεία των εξελίξεων στην Ελλάδα EuroWorking Group. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος που οι θεσμοί συνέταξαν για το κόστος των αποφάσεων της κυβέρνησης να δώσει το Χριστουγεννιάτικο βοήθημα και να αναστείλει την εφαρμογή του αυξημένου

ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Οι εταίροι καλούνται να κρίνουν εάν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις του μνημονίου ή όχι. Δείγματα του «κλίματος» για το θέμα έχουν ήδη δώσει σε συνεντεύξεις τους τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε πως υπάρχει ανησυχία αλλά οι εξαγγελίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους στόχους της επόμενης διετίας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που σημείωσε πως έχει δοθεί στο θέμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που του αναλογεί.

Ερώτημα παραμένει η στάση του Β.Σόιμπλε, η εκπρόσωπος του οποίου, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι “η πρώτη εισήγηση των θεσμών είναι αρκετά επικριτική για την ελληνική κυβέρνηση”

Τα βασικά σενάρια που μπορεί να επικρατήσουν στο EuroWorking Group είναι τρία.

Το πρώτο είναι στη γραμμή Ρέγκλινγκ, πως δηλαδή οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018. Άρα, μπορούν να ξαπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που μπήκαν στον… πάγο με απόφαση Ντάισελμπλουμ.

Το δεύτερο σενάριο είναι στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, που πάει πίσω και την αξιολόγηση, αφού θα πρέπει πρώτα η Γερμανική Βουλή να εξετάσει τις συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα από τις αποφάσεις “παροχών χωρίς άδεια” της ελληνικής κυβέρνησης.

Το τρίτο σενάριο είναι ουσιαστικά μια νέα αναβολή που θα παραπέμπει στον Απρίλιο, όταν δηλαδή τα στοιχεία για το υπερ-πλεόνασμα θα είναι συγκεκριμένα και τότε βάσιμα θα μπορεί να διαπιστωθεί αν “υπήρχαν τα λεφτά για τις παροχές Τσίπρα”.

Σημειώνεται ότι προγραμματισμένο Eurogroup υπάρχει για τις 26 Ιανουαρίο 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα