Το 65% των ελληνικών εταιρειών δεν θα προβεί σε προσλήψεις

Το 83% των εταιριών στην Ελλάδα προχώρησαν σε κάποια πρόσληψη μέσα στο προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Adecco.

Συγκεκριμένα, 46% απάντησε ότι έκανε τουλάχιστον μία πρόσληψη μέσα στον προηγούμενο μήνα, 24% μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο και 13% μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Σημαντικό, ωστόσο, είναι το ποσοστό (17%) των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι η εταιρία τους δεν έχει προβεί σε κάποια πρόσληψη εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Όσον αφορά στα μελλοντικά

σχέδια προσλήψεων των εταιριών, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μάλλον απαισιόδοξα, με το 65% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι προς το παρόν στην εταιρία τους δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κάποιας θέσης από νέο προσωπικό. Από το εναπομείναν 35% που δήλωσε ότι η εταιρία του έχει ανάγκη πρόσληψης νέων εργαζομένων, το 24% απάντησαν ότι η κάλυψη της θέσης/ των θέσεων θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, ενώ οι απαντήσεις ότι οι κενές θέσεις θα καλυφθούν μέσα στον τρέχοντα μήνα ή μέσα στο επόμενο εξάμηνο έλαβαν το ίδιο ποσοστό, της τάξεως του 23%.

Μικρότερο είναι το ποσοστό των συμμετεχόντων (22%) που δήλωσαν ότι η κάλυψη των κενών θέσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ με σαφώς μικρότερο ποσοστό (περίπου 7%) ακολουθεί η απάντηση ότι η θέση/ οι θέσεις θα καλυφθούν μέσα στο έτος ή και αργότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τα τμήματα των εταιριών, στα οποία εμφανίζονται οι ανάγκες για κάλυψη θέσεων εργασίας: «Νικητής» με ποσοστό 34% αναδεικνύεται το Τμήμα Πωλήσεων, με τις θέσεις διοικητικής υποστήριξης και marketing να ακολουθούν με ποσοστά 15% και 12,5% αντίστοιχα. Με μικρή διαφορά έπονται οι θέσεις στα Τμήματα Παραγωγής και Οικονομικών, με ποσοστά 12% και 10% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον τρόπο, τον οποίο επιλέγουν οι επιχειρήσεις για να στελεχώσουν τις προς κάλυψη θέσεις, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού φαίνονται να κερδίζουν έδαφος, καθώς το 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι προτιμούν να απευθύνονται σε αυτές όταν υπάρχει ανάγκη να προβούν σε κάποια πρόσληψη. Σημαντικό ρόλο στην κάλυψη θέσεων εργασίας φαίνεται να διαδραματίζει και η δικτύωση, καθώς το 17% απάντησαν ότι συνήθως επιλέγουν να καλύπτουν τις κενές θέσεις μέσα από το δίκτυο γνωριμιών των στελεχών της εταιρίας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι εταιρίες είτε αναθέτουν τη σχετική διαδικασία στο εσωτερικό Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (57%) είτε χρησιμοποιούν κάποιο συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων (5,5%).

Ο σημαντικός ρόλος των εταιριών παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (93%) δήλωσαν πως έχουν τουλάχιστον μια φορά χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες εταιρίας του κλάδου. Οι λόγοι για τους οποίους οι εκάστοτε υπεύθυνοι για τις προσλήψεις συνεργάζονται με εταιρίες παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού ποικίλλουν: Το 49% απάντησε ότι προχώρησε σε αυτή τη συνεργασία πρωτίστως γιατί αναζητούσε έναν υποψήφιο με εξειδικευμένα προσόντα, ο οποίος

Keywords
Τυχαία Θέματα