Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Στο θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο του Bloomberg, με αφορμή την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Η τρόικα έχει επικρίνει το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, θεωρώντας ότι αποτελεί

τροχοπέδη στην δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους assets αναφέρει το άρθρο.

Το Bloomberg επαναφέρει στη δημοσιότητα παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ο οποίος διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει πλήρως τις κύριες κατοικίες των φτωχών Ελλήνων που επηρεάζονται από την κρίση, με την εφαρμογή συστήματος που θα αποτρέπει την κατάχρηση.

Σημαντική είναι και η δήλωση του αναπληρωτή CEO της Εθνικής Τράπεζας, Π. Χριστοδούλου που είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «αυτή τη στιγμή, ακόμα και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους, δεν το κάνουν». Κατά τον ίδιο, «όταν περάσει ο νέος νόμος και επιτραπούν επισήμως οι πλειστηριασμοί από κάποιο συγκεκριμένο όριο και πάνω, τότε θα δούμε να επιστρέφει το πιστωτικό ήθος».

Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε αρχικά την απαγόρευση πλειστηριασμών για όλες τις κατοικίες με χρέος έως 200.000 ευρώ το 2008, επεκτείνοντας δυο χρόνια αργότερα την απαγόρευση και σε ορισμένες πρώτες κατοικίες με υψηλότερο χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 19,1% το 2012 από 4,9% έξι χρόνια νωρίτερα.

«Αν κοιτάξετε έξω, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση», δήλωσε στο Bloomberg η Παναγιώτα Καλαποθαράκου της ΕΚΠΟΙΖΩ. «Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό που μπορούν να αποπληρώσουν είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ζητούν οι τράπεζες».

Σημειώνεται πως τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 81,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010, ποσό υπερεπταπλάσιο σε σχέση με το 2001, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, καθώς οι αγοραστές επωφελήθηκαν της ευκολότερης χρηματοδότησης και των μειώσεων στα επιτόκια.

Ζητούμενο είναι για την κυβερνηση, να μην πιεστεί από την τρόικα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το θέμα ώστε να παρατείνει την απαγόρευση πλειστηριασμών κατοικιών

Keywords
Τυχαία Θέματα