Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Η ΕΚΤ ξεκινά πρόγραμμα αγορών ομολόγων ABS από τον Οκτώβριο

09:49 4/9/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Την έναρξη προγράμματος αγορών ομολόγων ABS από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη Τύπου μετά την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία σήμερα αποφάσισε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε νέα αρνητικά ρεκόρ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ

θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολογιών που εκδίδονται από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (CBPP3).

Η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν όμοφωνη, γεγονός που δείχνει ότι οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, κάμφθηκαν.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν προσδιόρισε το ύψος του προγράμματος, καθώς περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αγορές μαζί με τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης θα έχουν “σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας”.

Οι σημερινές αποφάσεις, μαζί με τα άλλα μέτρα, έχουν ληφθεί με σκοπό να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο για τη διατήρηση του ρυθμού κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το δ.σ. της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων, όπως ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ακόμη, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να παραμονεύουν αρνητικοί κίνδυνοι για την οικονομία και η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 0,6% το 2014 από 0,7% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Το ποσοστό παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για «σχεδόν 2%».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΝΤΡΑΓΚΙ:

Ορισμένα από τα νούμερα που συζητήσαμε για την ποσοτική χαλάρωση, διέρρευσανΗ υψηλή ανεργία εμποδίζει την ανάκαμψη στην ΕυρωζώνηΟι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να καταστούν πιο φιλικές προς την ανάπτυξηΤο Δ.Σ. έχει αναλάβει ομόφωνα τη δέσμευση για μη συμβατικά μέσα πολιτικήςΤα μέτρα αυτά θα συμβάλουν ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει το 2%Η παρέμβαση της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2014Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποσοτική χαλάρωση 500 δισ. μελετά η ΕΚΤ, λέει το Reuters

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Τι περιμένει η αγορά από τον Μάριο Ντράγκι – Πιθανή η ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ABS

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Μάριο Ντράγκι έλεγε στο Jackson Hole πως θα γίνει χρήση «κάθε διαθέσιμου εργαλείου» για να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός. Σήμερα θα κληθεί να εξηγήσει τι εννοούσε.

Δύσκολα, όμως, θα ανακοινώσει αυτό που ελπίζουν οι αγορές – ένα πρόγραμμα εκτύπωσης ευρώ για να αγοραστούν κρατικά ομόλογα. Αυτό δεν το θέλει με τίποτα η Γερμανία ενώ θα είχε και εξαιρετικά περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς ήδη το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε χθες ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Άνσου Τζάιν, εκτιμώντας ότι «πλησιάζουμε στο σημείο όπου η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ενισχύσει άλλο την ευρωπαϊκή οικονομία». «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές», υποστήριξε, και με την άποψή του έσπευσε να συμφωνήσει η Γερμανίδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ: «Για μένα το βασικό μήνυμα της ομιλίας Ντράγκι ήταν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε πλέον».

ABS

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η πρώτη από τις δύο πράξεις χορήγησης νέων πολυετών δανείων (TLTRO’s), που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ. Σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθεί επισήμως το επόμενο μέτρο προς την ίδια κατεύθυνση, η αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS).

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα ABS που αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες και αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης) αξίζουν μόλις 108 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αν εξαιρεθούν τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, η αξία όλων των ευρωπαϊκών ABS δεν ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Η ΕΚΤ δεν θα είχε νόημα να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αξίας μικρότερης των 50 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε σε πρώτη φάση να δημιουργήσει ζήτηση για τα ABS που κατέχουν οι τράπεζες, ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητά τους και να τις ενθαρρύνει να εκδώσουν και νέους τίτλους, ώστε να «ξεφορτωθούν» υφιστάμενα δάνεια και να δημιουργήσουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για νέα. Επίσης, μπορούν να διευρύνουν τις κατηγορίες των τίτλων προς αγορά, περιλαμβάνοντας τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (MBS) ή εταιρικά ομόλογα. Έτσι, το σύνολο των τίτλων προς αγορά αυξάνεται σε 1,4 τρισ. ευρώ, πλην όμως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από όσους φοβούνται ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ τροφοδοτεί μια νέα «φούσκα» στην αγορά ακινήτων.

Τι περιμένει από τον Μ.Ντράγκι η Goldman Sachs

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, παραμένουν σταθεροί στη θέση τους ότι θα ενεργοποιηθεί η αγορά των τιτλοποιημένων δανείων (Αsset-backed securities, ABS) τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, εκτιμώντας ότι ο Draghi θα αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα αύριο με δεδομένο ότι η Ευρωτράπεζα προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία ως σύμβουλο για τα ABS.

Επιπλέον, η Goldman δεν θεωρεί πιθανή την υιοθέτηση προγράμματος πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα