Τι λένε οι ξένοι οίκοι για την συμφωνία Ελλάδας – δανειστών

Societe Generale
Σηματοδοτώντας μια πλήρη στροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε σχεδόν σημείο προς σημείο τις απαιτήσεις του Eurogroup, επιτρέπεοντας τελικά τις δύο πλευρές να βρουν κοινό σημείο για μια τετράμηνη επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση στις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η παράταση λήγει πριν από τις πιο σημαντικές λήξεις

ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τέλος, η εύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης σε συνδυασμό με κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους, παραμένει δύσκολη, καθώς η δυνατότητα ενός haircut έχει αποκλειστεί από τους φορείς πολιτικής της ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, ενώ η συμφωνία θα αγοράσει κάποιον χρόνο, οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η μικροπολιτική θα επανέλθουν πριν από το τέλος της παράτασης της διάσωσης.

BNP Paribas
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη ΠΑρασκευή, είναι καλά νέα. Ανακουφίζει την άμεση πίεση στις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από μια επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, και ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και τ ν πιστωτών της. Επίσης θα ανοίξει την δυνατότητα για την ΕΚΤ να αποδεχθεί τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης στις συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής ξανά. Αλλά η συμφωνία είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας αμφιλεγόμενης διαπραγμάτευσης για να επιτευχθεί μια πιο διαρκή διευθέτηση. Μερικές ρωγμές εμφανίζονται ήδη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής συμφωνία στους επόμενους μήνες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή είναι επομένως ενα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι απαραιτήτως το τέλος της ιστορίας.

UBS
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες, παραμένει στο 10%-20%. Επίσης, συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα ρίσκο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα στο 20%-30% στους επόμενους 12 μήνες. Αποδεχόμενη τους όρους της παράτασης της διάσωσης, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως δεν είναι να θέσει την ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης που κατέχει η Ελλάδα σε κίνδυνο, ενώ το Eurogroup απέδειξε ότι ήταν περισσότερο προετοιμασμένο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, από ό,τι αρχικά νομίζαμε. Θεωρούμε πως ο δρόμος προς μια νέα συμφωνία θα παραμείνει ανώμαλος και προβλέπονται περαιτέρω επίμαχα σημεία καθώς η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να αποδεχθεί δημοσιονομικές δεσμεύσεις ελεγχόμενες από το εξωτερικό (που θα θέσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό σε κίνδυνο) και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Morgan Stanley
Θεωρούμε πως οποιαδήποτε θετική αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να έχει ήπια μόνο επίδραση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ξεχνάνε την κίνηση και να εστιάζουν στα επικίνδυνα events μπροστά μας.

Στο μεταξύ, οι συνάδελφοί τους οικονομολόγοι Daniele Antonucci και Elga Bartsch, αναφέρουν ότι η πιθανότητα λαθών της πολιτικής, πολιτικής μεταβλητότητας και κινδύνου υλοποίησης, παραμένουν αρκετά υψηλοί και μπορεί να αυξηθούν. “Υποβαθμίζουμε τις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα και τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2015 κατά 150 μονάδες βάσης στο 0,7%. Η υψηλή αβεβαιότητα και η μικρότερη διαθεσιμότητα πίστωσης είναι πιθανό να επηρεάσει αρκετά την εγχώρια ζήτηση, παρά την λιγότερη λιτότητα. Το δυσμενές μας σενάριο έχει γίνει το βασικό μας σενάριο”.

Credit Agricole
Οι συνολικοί κίνδυνοι εφαρμογής παραμένουν υψηλοί, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ενώ η ταμειακή θέση του ελληνικού κράτους παραμένει σφιχτή εν όψει των μεγάλων λήξεων το καλοκαίρι. Φαίνεται αδιευκρίνιστο το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτηθεί στη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Μια περαιτέρω επιδείνωση της ταμειακής θέσης του κράτους, θα απαιτήσει την αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων ως μια επιλογή-γέφυρα. Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ μπορεί να καταστήσει το ελληνικό χρέος επιλέξιμο ξανά ως collateral. αποτρέποντας μια κατακόρυφη αύξηση της χρηματοδότησης από τον ELA. Πιστεύουμε ακόμη ότι μια πολιτικά αποδεκτή ρύθμιση θα βρεθεί τελικά. Το ανακοινωθέν του Eurogroup θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια σημαντική βάση για αυτόν τον σκοπό. Τα ρίσκα θα κυριαρχήσουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά περισσότερο από ποτέ, είναι τώρα προς το συμφέρον όλων να συμβιβαστούν τελικά.

Deutsche Bank
Η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει και να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις του τρέχοντος προγράμματος, παραμένει η βασική πηγή της αβεβαιότητας υπό την τρέχουσα συμφωνία. Πιο άμεσα, η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί τις επιπτώσεις από την συμφωνία της ΠΑρασκευής, καθώς και την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να στείλει. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να συμφωνήσει σε νέα μέτρα απόδοσης εσόδων, ακόμη και με μια πτωτική προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων αυτού του έτους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για φέτος είναι ουσιαστικά εκτός τροχιάς. Ο δρόμος προς τα εμπρός παραμένει μακρύς και παραμένει ασαφές το πώς η τρέχουσα κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει δώσει στην Ευρώπη και στα εσωτερικά πολιτικά αιτήματα, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εκλογικό σώμα. Ένα μικρό βήμα έχει γίνει, αλλά η σκληρή δουλειά τώρα θα ξεκινήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα