ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Πλήθος αναλύσεων έρχεται στο φως της δημοσιότητας εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μετεκλογικά σενάρια και η πορεία των τραπεζών, ενώ η σπέκουλα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ χάνει έδαφος.

JP MORGAN

Τη σύσταση neutral

απέναντι στην ελληνική αγορά, εν όψει της εκλογικής περιόδου όπου αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα στο Χ.Α., διατηρεί η JP Morgan σε έκθεσή της που υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και οι μετοχές μπορούν να ανακάμψουν.

Η JP Morgan θεωρεί ότι είναι πλέον πιθανότερο το χρηματιστήριο να ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και σε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, συνιστά αγορές σε κάθε πτωτική συνεδρίαση μετά από επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο πάντως η JP Morgan επισημαίνει ότι δημιουργεί ανησυχία η απουσία τοπικών επενδυτών (εγχώριοι οίκοι ελέγχουν κάτω από το 5% της χρηματιστηριακής αγοράς), ενώ οι ξένοι ως επί το πλείστον είναι hedge funds. Παράλληλα οι όγκοι συναλλαγών έχουν μειωθεί στα 70 εκατ. ευρώ τη μέρα, περίπου στο μισό έναντι της πολωνικής αγοράς που δεν… φημίζεται για ρευστότητα.

Τα τέσσερα σενάρια για τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και έχει αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σχηματίζει νέα κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι βραχυπρόθεσμα αρνητική για το Χρηματιστήριο ακόμη και εάν (όπως προβλέπει η JP Morgan) η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη χώρα εντός του ευρώ και σε νέο πρόγραμμα.Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει, αλλά χρειάζεται κυβέρνηση συνασπισμού. Ο οίκος περιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συνεργασία με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ή και το Ποτάμι. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η αγορά αναμένεται να κινηθεί αρχικά πτωτικά και αναμένεται να υπάρξει μεταβλητότητα μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, είτε με σχετική είτε με απόλυτη πλειοψηφία. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ευκολότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα τόσο για τις αγορές όσο και για την τρόικα. Αν η Ν.Δ. ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις, η JP Morgan προβλέπει μετοχικό ράλι.Κανείς δεν κερδίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό θα σημάνει δεύτερες εκλογές και κανένα αποτέλεσμα πριν από τα τέλη Μαρτίου ή ακόμη και τον Απρίλιο. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση καθιστά ευκολότερη τελική επικράτηση της Ν.Δ., αλλά θα πρέπει να αναμένεται έντονη μεταβλητότητα σε όλο αυτό το διάστημα.

H JP Morgan εκτιμά ότι επικρατέστερο είναι το δεύτερο σενάριο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι καθώς οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συμμετοχής στην ευρωζώνη, μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει στο ευρώ. Ο οίκος καταλήγει σημειώνοντας ότι το προφανές θετικό σενάριο για την αγορά είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

GOLDMAN SACHS

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει ανθεκτικός εκτιμά η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της GS αναφέρουν σε νέα έκθεσή τους πως οι διαπραγματεύσεις τρόικας – Ελλάδας θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τα μέσα του 2015 με έναν πολιτικό συμβιβασμό να φαίνεται πιθανός.

«Η επίτευξη συμβιβασμού είναι μια πολιτική διαδικασία που από τη φύση της είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η δυσκολία που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την τρόικα δείχνει ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι πιθανό πολιτικά περίπλοκο και προκλητικό στην εκτέλεσή του, ιδίως μέσα σε ένα δυνητικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο», αναφέρουν οι αναλυτές της GS.

Για την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως έρχεται στο επίκεντρο, καθώς οι τράπεζες βιώνουν ήπιες εκροές καταθέσεων, ωστόσο διαπιστώνει πως οι τάσεις λειτουργίας των συστημικών τραπεζών είναι μέχρι στιγμής ανθεκτικές.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως τραπεζικά στελέχη με τα οποία μίλησε στην Αθήνα τόνισαν πως ο κίνδυνος η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει σκληρή γραμμή κατά των τραπεζών μετά τις εκλογές είναι σχετικά χαμηλός.

DEUTSCHE BANK

Διάχυτη αβεβαιότητα για την ικανότητα της Αθήνας να αποπληρώσει τις λήξεις ομολόγων διαπιστώνει έκθεση της Deutsche Bank.

Ορόσημο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει ο Μάρτιος, καθώς η χώρα έχει μεγάλες λήξεις ομολόγων. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη περίπτωση, η DB θεωρεί πως μια συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Κατά τη Deutsche Bank:

– Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μειώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, αλλά και να συναινέσουν σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσω χρονικής παράτασης της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει να απειλεί με παύση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και να δεσμευθεί με συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

“Ο κίνδυνος μιας ασταθούς ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, γεγονός που θα σηματοδοτήσει ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών”, καταλήγει η Deutsche Bank.

BANK OF AMERICA

Υπάρχει χώρος για βελτιώσεις στο πρόγραμμα της Ελλάδας αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική θέληση να προχωρήσει σε καίριες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει η Bank of America.

Το βασικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές και η τρόικα θα έχουν ισχυρό κίνητρο να αποφύγει ακραία αποτελέσματα. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και είναι πιθανό να φέρουν επιπλέον μεταβλητότητα στην αγορά, ενώ τα ρίσκα θα είναι ισχυρά για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου.

Η Bank of America σημειώνει ότι καθ’ οδόν προς τις κάλπες η ρητορική θα γίνει όλο και δυνατότερη, αλλά η κυβέρνηση που θα προκύψει θα κάνει περισσότερο «πραγματιστικές» επιλογές. Αυτό, όμως, που δεν θα πρέπει να παίρνει ως δεδομένο ο επενδυτής είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρνει πάντα να αποφεύγει το χειρότερο στο παρά πέντε. Όπως αναφέρει η BofA υπάρχουν αρκετές διαφορές με την πολιτική κρίση του 2012 που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Οι όροι

Σύμφωνα με την ανάλυση για να αποφευχθεί περαιτέρω μεγέθυνση της κρίσης και να προχωρήσει η ανάκαμψη θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

* Οι εκλογές να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συμμαχίας. Αν δεν επιτευχθεί θα υπάρξουν νέες εκλογές το Μάρτιο και αυτό, όπως δείχνει το παράδειγμα του 2012, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο γιατί θα έχει μικρή πλειοψηφία και θα είναι εύθραυστη.

* Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε λίγες ημέρες να δείξει την ισχυρή της δέσμευση να συνεργαστεί και να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα το συντομότερο. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποδεχτεί η ευρωζώνη παράταση ενός ή δύο μηνών ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και για να δείξει η χώρα στις αγορές ένα ισχυρό σήμα ότι θα αποφύγει τα ακραία σενάρια.

Σύμφωνα με την BofA οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν την 6η αξιολόγηση αλλά και την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αν όμως τα επιτόκια στα ομόλογα δεν υποχωρήσουν στα επίπεδα των αρχών του 2014 δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο δάνειο. Ενδεχόμενο να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση σε ανακοίνωση μέτρων που εναντιώνονται στο πρόγραμμα θα είναι κακό σημάδι και ένδειξη αρνητικών σεναρίων.

* Η συμφωνία θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο παρότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καλύπτει κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια επίσης θα πρέπει να εγκρίνουν μια συμφωνία η οποία θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά θα υπόκειται σε αξιόπιστους όρους.

* Η συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ.

* Η συμφωνια θα πρέπει να κλείσει το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου εξαιτίας των μεγάλων λήξεων του Ιουλίου που μπορεί να απειλήσουν με «πτώχευση» αν δεν υπάρξει πρόγραμμα ή πιστωτική γραμμή.

Το ιδανικό ντιλ

Μια ιδανική συμφωνία θα καλύπτει όλους τους παραπάνω όρους με την Ελλάδα να συνεχίζει (ελπίζουμε) με λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, στήριξη από την ΕΚΤ και (ελπίζουμε σύντομα) ένα OSI. Εχουμε επιχειρηματολογήσει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ως το 2016 και διατήρησής του για μια δεκαετία δεν είναι ρεαλιστικός. Ωστόσο η συμφωνία πιθανότατα θα προβλέπει μια εύρωστη αύξηση από το 1,5% του 2014.

Αναφορικά με το OSI η BofA εκτιμά ότι θα είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι νομικός όρος για το ΔΝΤ. Η ανάλυση που θα κάνει το Ταμείο για το θέμα θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο επιχείρημα της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Είναι ο Τσίπρας ο νέος Lula;

Ο οίκος επιχειρεί μια σύγκριση μεταξύ του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και του Βραζιλιάνου Lula, του Αριστερού που είχε τα ηνία της χώρας από το 2003 ως το 2010 και εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές.

Διαδέχτηκε τον Cardoso ο οποίος είχε προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο φόβος των αγορών οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις αγορές προεκλογικά, ιστορία που έμεινε γνωστή ως «Lula effect». Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 74% μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 12,53% από 7,67% και τα CDS της χώρας να εκτινάσσονται στις 3.951 μονάδες βάσης από 725.

Ωστόσο το Lula, σύμφωνα με την BofA, κράτησε επιτυχημένα στελέχη στις κρατικές θέσεις, διόρισε σε θέσεις κλειδιά ανθρώπους που είχαν δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα και την αγορά. Υποσχέθηκε δημοσιονομική πειθαρχία και μείωση του πληθωρισμού και μάζεψε τα οικονομικά της χώρας μέσα από ένα μείγμα φόρων και μείωσης περικοπών. Η χώρα πέτυχε ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος (3,9% του ΑΕΠ το 2005) και ξεπλήρωσε τα δάνεια του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, έκανε μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για να μειώσει τα ελλείμματα και ιδιωτικοποίησε επιχειρήσεις (σιδηρόδρομους, αυτοκινητόδρομους).

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,14% στο τέλος της θητείας του, ενώ πέτυχε αύξηση ΑΕΠ κατά μέσο όρο 3,5% το χρόνο στην πρώτη θητεία και 4,6% στη δεύτερη, έναντι μέσου όρου 2,9% την προηγούμενη δεκαετία. Το χρέος έπεσε στο 64,4% του ΑΕΠ, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ήταν 13,5% του ΑΕΠ από 7,5%. Εχοντας περιθώρια το 2008 στη διάρκεια της κρίσης πήρε μέτρα που περιόρισαν την υποχώρηση της δραστηριότητας.

Keywords
χρηματιστηριο, τραπεζες, εκλογες 2012, bank of america, jp morgan, hedge funds, νεα δημοκρατια, goldman sachs, deutsche bank, φως, ελλαδα, neutral, morgan, συριζα, εκλογες, hedge, funds, δημοσκοπηση, νέα, τροικα, sachs, αθηνα, bofa, ΔΝΤ, ιουνίου, πτώχευση, ΕΚΤ, osi, αεπ, βιωσιμότητα, τσιπρας, ηνία, effect, μαΐου, cds, χρεος, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 25η μαρτιου, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, αποτελεσματα, παρα πεντε, στο παρα πεντε, ηνία, το θεμα, αεπ, δανεια, δημοκρατια, θεμα, θητεια, οικονομια, ομολογα, προγραμμα, φως, cds, jp morgan, αγορα, αυξηση, ασφαλιστικο, βιωσιμότητα, βοηθεια, γεγονος, γινει, δανειο, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δειχνει, εδαφος, ευρω, ηπιες, εκθεση, εξελιξη, επενδυτης, ερχεται, ευρωπη, θετικο, κυβερνηση, μαΐου, μειωση, παντα, οικος, ορος, πειθαρχια, πληθωρισμος, ρεκορ, ρητορικη, σεναριο, συγκεκριμενα, σπεκουλα, φυση, φοβος, αγορες, bank of america, bofa, deutsche bank, goldman sachs, hedge funds, hedge, χωρα, ιδανικο, ιουνίου, morgan, neutral, osi, sachs, σημα, funds, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα