Τι γράφουν ξένα μέσα ενημέρωσης για το ΟΧΙ των Ιταλών

Η βαριά ήττα του Μ.Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε και οι συνέπειες του ΟΧΙ, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των sites.

Reuters: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω

Με αυτό τον τίτλο σχολιάζει το Reuters το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

στην Ιταλία. «Οι Ιταλοί ψήφισαν για την αβεβαιότητα και όχι για την κρίση» αναφέρει το πρακτορείο σχολιάζοντας την ήττα του Ματέο Ρέντσι που ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι το τρίτο πλήγμα για την πολιτικό κατεστημένο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ». «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή» υπογραμμίζει το Reuters και συνεχίζει πως μετά τον Ρέντσι βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι οι ιταλικές τράπεζες.

«Η Ιταλία έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Ήταν στις εκλογές του 2013 που δεν υπήρξε κάποιος ξεκάθαρος νικητής και έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα αναγκάστηκαν να στηρίξουν μία αδύναμη κυβέρνηση». «Τώρα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα» σχολιάζει τέλος το πρακτορείο.

Guardian: Η Ιταλία παραπαίει

Το «no» των Ιταλών στο δημοψήφισμα σχολιάζει ο Guardian στο σημερινό του πρωτοσέλιδο γράφοντας: «Η Ιταλία παραπαίει μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αναγκάζοντας τον Ρέντσι να παραιτηθεί».«Η Ιταλία στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ψήφισε έξοδο από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ. Ωστόσο, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες.

Ο Ρέντσι ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα ήταν ένας μεταρρυθμιστής, ότι θα έσερνε την Ιταλία «έξω από το βάλτο» και ότι θα οικοδομούσε μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία και έτσι η ήττα του είναι ένα μεγάλο πλήγμα από τους ανθρώπους που πίστεψαν ότι η ήττα του σημαίνει απόρριψη της ατζέντας του.

Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί, όπως και το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ως μια νίκη των λαϊκιστικών δυνάμεων πάνω σε ένα παραδοσιακό κόμμα, παρότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.

Μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τη διακυβέρνηση και οι εκλογές το συντομότερο, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

Ενας λόγος για τον οποίο μερικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι το εν λόγω δημοψήφισμα ήταν σημαντικό, ήταν γιατί θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την εκλογή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, ενός λαϊκιστικού κόμματος που πηγαίνει αντίθετα στο κατεστημένο και το οποίο στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ.

Αλλά ακόμη και αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μπει στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ σύντομα. Για να γίνει αυτό θα απαιτούνταν συνταγματική αλλαγή και ένα άλλο δημοψήφισμα.

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι σίγουρα σε άνοδο στην Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συντριπτική πολιτική σύνεση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος»

La Repubblica: Θρίαμβος του «όχι», ο Ρέντσι αποχωρεί

Και η ιταλική «La Repubblica» σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Με τίτλο: «Θρίαμβος του όχι, ο Ρέντσι αποχωρεί» η ιταλική εφημερίδα απεικονίζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας με το κεφάλι σκυφτό κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του στο Παλάτσο Κίτζι γράφει: «Τα δάκρυα του Ρέντσι: έχω εντολή να πάω σπίτι μου».


Il manifesto: Aντίο όμορφε

«Bello Ciao» (Αντίο όμορφε) γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ιταλική «Ιl manifesto» με τον Ματέο Ρέντσι να είναι γυρισμένος πλάτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα