ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΦΠΑ, ΔΟΣΗ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αποκαλυπτικός, αλλά με νέο, πολύ πιο συγκρατημένο ύφος από το πρόσφατο παρελθόν, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο MEGA.

O κ. Βαρουφάκης από το Παρίσι, μίλησε για τη πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group, για τον τρόπο που θα γίνονται οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια, για τον ΦΠΑ,

τη στάση της ΕΚΤ, τον Σόιμπλε και τους στόχους της διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι κακλή ιδέα να γίνει δημοψήφισμα για να επικυρώσει και ο λαός τη νέα συμφωνία, είπε ο υπουργός, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς δέχθηκε ότι τη δόση των 7,2 δισ την θέλει η Ελλάδα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. “Θέλουμε να φθάσουμε στον Ιούνιο με ρευστότητα από τους θεσμούς, ώστε να αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ”.

Για το Brussels Group

Όσον αφορά στη συζήτηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του νέου σχήματος διαπραγμάτευσης που ονομάζεται πλέον Brussels Group είπε πως συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής καθώς και το που θα γίνονται οι συναντήσεις των δύο μερών, διαβεβαιώνοντας πως αύριο θα έρθει στην Αθήνα η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Οι τεχνοκράτες θα επισκέπτονται την Ελλάδα όποτε χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος όπου θα εργάζονται και μπορεί να είναι και ένα ξενοδοχείο, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως εάν χρειάζεται θα συναντώνται με Έλληνες αξιωματούχους στους χώρους εργασίας τους.

«Δεν θα δείτε στην Αθήνα τον κ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχει αυτό που συνέβαινε επί του παλαιού καθεστώτος, οι εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ “ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ” ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

“Είναι πολιτική μου απόφαση και στάση πολιτισμού να μη συμμετέχω σε έναν ανταγωνισμό δηλώσεων, όπου, όπως έλεγε ο Γκάντι, “οφθαλμός αντί οφθαλμού και όλοι τυφλοί”.

“Εγώ, όποτε έχω αναφερθεί στον Σόιμπλε, έχω αναφερθεί με σεβασμό. Πάντως, πολλοί στην Ευρώπη, έχουν κακομάθει, καταλαβαίνω τη δυσαρέσκειά τους, αλλά …άλλαξε η ελληνική κυβέρνηση”.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ακολουθεί ασφυκτική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν τη συγκρίνουμε με την πιο χαλαρή αντιμετώπιση που είχε η ΕΚΤ στην Ελλάδα το 2012.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ

Πρώτος: Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων με βάση τις οποίες θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας πριν τις 20 Απριλίου.Δεύτερος: Η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στον Ιούνιο, για την κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας -ΕΕ που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της χώρας μας.Τρίτος: Να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα για αυτό το τετράμηνο, ώστε αμέσως μετά να καθορίσουμε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος και να προχωρήσουμε στις επενδύσεις.. Θέλουμε να φθάσουμε στον Ιούνιο με ρευστότητα από τους θεσμούς, ώστε να αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

ΓΙΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μια νέα εποχή», δηλαδή ένας νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας.

«Αυτό που πετύχαμε με την τετράμηνη συμφωνία γέφυρα είναι ότι δεν θα δεχθούμε υφεσιακά μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο.

Υποστήριξε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία, Τύπο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών. Στην Κροατία, είπε, με ένα απλό σύστημα, συνδέεται κάθε συναλλαγή με το υπουργείο Οικονομικών, οπότε εισπράττει άμεσα το κράτος το μεγαλύτερο μέρος του ΦΠΑ και μάλιστα άμεσα,

Από τη μεταρρύθμιση αυτή και από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει ποσό 6-8 δισ. ευρώ για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% φέτος.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;Ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε ότι “δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα (σ.σ. παρακάλεσε να μη γίνει αυτό τίτλος) για τη συμφωνία. Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΣΧΗΜΗ ΙΔΕΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα