Τι είπαν Κ.Μαζούχ και Σ.Ντερούζ για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο – Πλεόνασμα το 2013 – Στις αγορές το 2015

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα το 2013 παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο Κλάους Μαζούχ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ δήλωσε ότι η Ελλάδα

θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά και υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009

Και οι δύο, παρουσιάστηκαν σε δημόσια ακρόαση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου και φυσικά υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της τρόικας που εφαρμόζεται μέσω των μνημονίων στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια.

ΟΙ…ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που συχνά δέχεται η Τρόικα για τη λανθασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες. Όπως είπε, μετά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, άλλαξαν τα δεδομένα και η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε. «Βάσει των στοιχείων που είχαμε τότε, ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν ο κατάλληλος» πρόσθεσε ο Σ. Ντερούζ.

Για το ίδιο θέμα, ο Κλάους Μαζούχ ανέφερε ότι την άνοιξη του 2010, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που είχε η Τρόικα δεν ήταν ακριβή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της Τρόικας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ απάντησε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Εξάλλου, ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ είπε ότι η Τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο.

ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κλ. Μαζούχ υποστήριξε ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες (κυρίως σε μισθούς και συντάξεις) την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν σε πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και σε μη βιώσιμη συσσώρευση του δημόσιου χρέους. «Αυτό συνέβαλε στην υπερθέρμανση της οικονομίας και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε.

Ένας από τους βασικούς λόγους του υψηλού κόστους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της εκτίναξης της ανεργίας, ήταν κατά τον κ. Μαζούχ, η καθυστερημένη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Όπως είπε, υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπιστούν ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα από την πολιτική ηγεσία.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα