ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ EUROGROUP: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 24 /5 ΓΙΑ “ΚΟΦΤΗ” ΚΑΙ ΔΟΣΗ 5,7 ΔΙΣ -ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018

21:13 9/5/2016 - Πηγή: BankWars

Το νερό, μπήκε στο αυλάκι στο σημερινό Eurogroup όσον αφορά στα ελληνικά θέματα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων:

Για να πάρουμε το ok της αξιολόγησης, πρέπει να νομοθετήσουμε όχι συγκεκριμένα μέτρα, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ, αλλά “κόφτη” τον έκτακτο μηχανισμό (contingency mechanism) που μια φορά το χρόνο θα κόβει δαπάνες αυτόματα, αν και εφόσον η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τους στόχους οπου της έχουν τεθεί. Από τον “κόφτη” εξαιρούνται
ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, αλλά όχι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις.
Στις 30 Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους. Το θέμα του χρέους δρομολογείται να λυθεί, όχι άμεσα, αλλά σε τρεις φάσεις, όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Τέλος 2018, αρχές 2019, επιμήκυνση και περίοδος χάριτος».
Το νέο ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα καθοριστεί τον Ιούνιο και το Ταμείο θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

“Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή περιλαμβάνει τα NPLs, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες.

Ο προληπτικός μηχανισμός θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιηθεί με αντικειμενικό τρόπο αν αυτό απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό.Σημείωσε ότι θα αφορά και σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων καθώς και δράσης που δεν θα αποκαλυφθούν. Σε αργότερο στάδιο αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από διαρθρωτικά μέτρα.
Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε την τελική πρόταση της Ελλάδας και να τη συζητήσουμε ώστε να υπάρξει η επιλογή διαρθρωτικών μέτρων και μέτρων από την πλευρά των εσόδων.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι ολοκληρώθηκε πως το το Δ.Σ. θα καθοριστεί τον Ιούνιο και το Ταμείο θα λειτουργήσει το Σεπτέμβρη.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Κάναμε μια πρώτη συζήτηση. Κάθε μέτρο θα εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπήρξαν αποφάσεις θα το συζητήσουμε αργότερα.
Μιλήσαμε επί της αρχής: γιατί το κάνουμε και για την προσπάθεια να εξασφαλίσει η χώρα εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.
Τις επόμενες εβδομάδες το EWG θα δημιουργήσει ένα benchmark στο οποίο οι πληρωμές της χώρας θα πρέπει να είναι σε βιώσιμο μονοπάτι. Αυτό θα σχετίζεται με τις ετήσιες πληρωμές.
Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιώσουμε την πληρωμή χρέους και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο.

Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους όμως οι μεγαλύτερες πληρωμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα.

Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα ήταν καλές, η χώρα γυρίζει σελίδα και είναι θετικό ότι τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα του χρέους στο τραπέζι, δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την 24η Μαίου.

Αν σκεφτούμε σε ποιο σημείο βρισκόμασταν πριν τρεις μήνες τότε πρέπει να παραδεχθούμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος.

Το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους αλλά και με την τριπλή προσέγγιση για το ζήτημα. Ανέφερε ότι θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Το Ταμείο ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο βέλτιστος μηχανισμός όμως αναγνώρισε ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πράξει η Ελλάδα, δεδομένων των νομικών προβλημάτων που υπάρχουν. Είναι μια διαφορετική απόφαση από αυτή του 2012, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πώς ο προληπτικός μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Θα λαμβάνουμε τα στοιχεία από τη Eurostat και θα κινούμαστε αναλόγως, σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η όποια περικοπή δαπανών (εφόσον χρειαστεί) δεν θα περιλαμβάνει τομείς όπως η άμυνα ή η υγεία. Ανέφερε ακόμη ο κόφτης δαπανών θα τίθεται με προεδρικό διάταγμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτός ο μηχανισμός ενδεχομένως να μην χρειαστεί και καθόλου. Η Ελλάδα θα πετύχει το 3,5% για το 2018 αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για νωρίτερα.

Πολλά ζητήματα επιλύθηκαν σήμερα, μένουν κάποια κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν για να κλείσει το παζλ, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους

1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

4. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

6. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

7. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

8. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

9. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Ντομπρόφσκις: Οριστικοποίηση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του του «προληπτικού μηχανισμού» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα