Θετικό μήνυμα για την οικονομία από τη Moody’s – Τι λέει για ανάπτυξη, επενδύσεις, κυβέρνηση

Η Moody’s σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία αναφέρει πως θα μπορούσε να προβεί σε νέα αναβάθμιση, εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι βρίσκεται σε βιώσιμο και ισχυρό δρόμο ανάπτυξης που θα συνοδεύεται από την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, τονίζει πως η υλοποίηση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους θα ήταν θετική.

Ο οίκος, που σημειωτέον τον Ιούνιο είχε προβεί σε αναβάθμιση

της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από Caa3, αναθεώρησε σήμερα σε θετικό από σταθερό το outlook.

Ο οίκος εκτιμά πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το επόμενο έτος. Αν και είναι νωρίς να ειπωθεί πως η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα οριστικά, όπως λέει ο οίκος, αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος 1,5% και 2% για το 2018.

-Η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σηματοδοτεί μεγαλύτερη σταθερότητα και υποχώρηση των πολιτικών κινδύνων.

-Οι πιστωτικοί δείκτες γνωρίζουν πρόοδο με την οικονομική ανάπτυξη να έχει γυρίσει σε θετικό έδαφος και τα δημόσια οικονομικά της να βρίσκονται σε πιο στέρεο έδαφος σε σχέση με το παρελθόν. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης φέρνει στην οικονομία όση ρευστότητα χρειάζεται και βελτιώνει τις προοπτικές για την εισροή επενδύσεων στη χώρα.

-Αρνητικά για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, τα υψηλά επίπεδα χρέους, ο αδύναμος τραπεζικός τομέας και οι αβεβαιότητες γύρω από την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη θεωρεί τις επενδύσεις, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, και σε έναν βαθμό την ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η δημοσιονομική πολιτική δεν αναμένεται να αποτελέσει “βαρίδι”, όπως έγινε κατά τα προηγούμενα έτη.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, εκτιμά ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό από το επόμενο έτος, φθάνοντας το 176% του ΑΕΠ το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα