Θεραπεία πλασμαφαίρεσης απο τη Γενική Κλινική Δωδεκανήσου

Με επιτυχία διεξήχθη για πρώτη φορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ θεραπεία πλασμαφαίρεσης με χρήση μεμβράνης από τον Διευθυντή της Μονάδας Αναισθησιολόγο- Εντατικολόγο κ. Αθανάσιο Φυκούρα με την συνδρομή και του υπόλοιπου εξειδικευμένου προσωπικού.

Η θεραπεία αφορούσε γυναίκα ασθενή 66 ετών, η οποία εισήχθη και διασωληνώθηκε στην Μ.Ε.Θ. της κλινικής με κρίση βαρείας μυασθένειας. Η θεραπεία πλασμαφαίρεσης επέτρεψε την αποσωλήνωση της ασθενούς μετά από 2 ημέρες. Η ασθενής εξήλθε από την Μ.Ε.Θ. 8 ημέρες

μετά.

Η βαρειά μυασθένεια είναι μία αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί αδυναμία και κάματο των μυών του σώματος, ειδικά εκείνων που ελέγχονται από την θέληση. Προκαλεί μυασθενικές κρίσεις επικίνδυνες για την ζωή του ασθενούς. Κατά την μυασθενική κρίση μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για την αντιμετώπισή της, η πλασμαφαίρεση και η ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη.

Η πλασμαφαίρεση συνίσταται στην αφαίρεση κυρίως του πλάσματος από τα υπόλοιπα παράγωγα του αίματος και ενδείκνυται στην θεραπεία κυρίως ανοσολογικών νόσων νευρολογικού, νεφρολογικού, αιματολογικού ή άλλου χαρακτήρα που χαρακτηρίζονται από την παρουσία στον ορό του αίματος αντισωμάτων ή ανοσοσυμπλεγμάτων, δηλαδή ουσιών που επιτίθενται εναντίον συστατικών του ίδιου του οργανισμού. Είναι μία θεραπεία σύγχρονη και σχετικά ασφαλής που μπορεί να σώζει ζωές.

Keywords
Τυχαία Θέματα