ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕ “ΚΟΥΜΠΑΡΟ” ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ;

00:03 7/3/2017 - Πηγή: BankWars

Στην “πρόταση Στουρνάρα” που έγινε στο Φόρουμ των Δελφών, είναι πολύ πιθανόν να “συγκλίνουν” η κυβέρνηση με την ευρωπαική πλευρά των δανειστών και εφόσον υπάρξουν μικρές “υποχωρήσεις” των σκληρών του ΔΝΤ, να γίνει εφικτή η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Στουρνάρας, στην ομιλία του, ανέδειξε τη σημασία του γρήγορου κλεισίματος της αξιολόγησης.

Εδωσε

έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί η υψηλή φορολογία γιατί είναι «επικίνδυνη για την ανάπτυξη». Η πρόταση της ΤτΕ είναι να παραμείνει ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2020 γιατί χρειάζεται μικρή προσπάθεια για να επιτευχθεί. Πρέπει όμως να πείσουμε τους δανειστές ότι πρέπει να μειωθεί το ποσοστό το 2021 στο 2% του ΑΕΠ, ώστε το περιθώριο να διατεθεί για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως τόνισε αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας την βιωσιμότητα χρέους αν συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις και «μέτρια» μείωση χρέους με επέκταση των λήξεων και παράλληλη αξιοποίηση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως είπε ελάχιστες χώρες έχουν πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για περίοδο που φτάνει τη δεκαετία. Αυτό το σενάριο όπως είπε εξασφαλίζει βιωσιμότητα χρέους, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι είτε θα βοηθήσουν να πετύχουμε υψηλότερη ανάπτυξη, είτε θα προσφέρουν μια ήπια ελάφρυνση χρέους.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ.Σουρνάρας, σημείωσε ότι έχουν μπει φιλόδοξοι στόχοι, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα κινήσεις σε ότι αφορά την ρύθμιση που θα προσφέρει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα