Τελικά, πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα;

ΑΠΟ ΤΟ readmore.gr (γράφει ο Πούρικας Εμμανουήλ):

Μια ερώτηση, που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και στο «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Εκατό; Χίλια; Ή μήπως δέκα χιλιάδες ευρώ; Ναι, το εύρος των τιμών που μπορεί να βρει κάποιος στον κλάδο κάπου εκεί κυμαίνεται. Οπότε ο υποθετικός παίχτης μας μάλλον θα απαντούσε λάθος και θα έχανε το 1 εκατομμύριο.

Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση; Διαβάστε μια μικρή ιστορία…

Κάποια στιγμή ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θέλησε να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Έψαχνε κάτι οικονομικό αλλά ταυτόχρονα όμορφο και λειτουργικό.

Έτσι λοιπόν πήγε ένα ωραίο πρωί σε μια αντιπροσωπία. Μπαίνοντας μέσα συνάντησε τον πωλητή και αφού τον καλημέρισε τον ρώτησε:

“Πόσο κάνουν τα μεταχειρισμένα;”

Ο πωλητής φυσικά δεν μπορούσε να απαντήσει άμεσα σε μια τόσο γενική ερώτηση και αντ’ αυτού τον ρώτησε τι μοντέλο θέλει, ποιας χρονολογίας, πόσα κυβικά, τι χρώμα κτλ.

Κάτι παρόμοιο με το παραπάνω συμβαίνει και με τις ιστοσελίδες. Επειδή καμία ιστοσελίδα δεν είναι ίδια με την άλλη κι επειδή κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες, δεν γίνεται να υπάρχει μια τιμή κονσέρβα για όλους και για όλα.

Οπότε εκ των πραγμάτων δε γίνεται να υπάρχει και άμεση απάντηση στην ερώτηση «Πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα».

Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω σε αυτό το άρθρο, είναι να εξηγήσω με απλά λόγια τον τρόπο που κοστολογείται μια ιστοσελίδα.

Για ποιόν είναι αυτό το άρθρο:

Για πελάτες που έχουν ζαλιστεί και πελαγώσει από την τεράστια απόκλιση τιμών που υπάρχει στον κλάδο της κατασκευής ιστοσελίδων.Για ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες του κλάδου που μπαίνουν τώρα στον χώρο και αναζητούν τρόπους σωστής τιμολόγησης.

Πάμε στο θέμα λοιπόν! Η κοστολόγηση της κατασκευής μιας ιστοσελίδας χωρίζεται σε 2 βασικούς τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορά τα πάγια έξοδα και ο δεύτερος τα εφάπαξ.

ΤΟΜΕΑΣ 1ος: ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Τα παρακάτω έξοδα είναι σίγουρο πως θα τα συναντήσετε όπου κι αν απευθυνθείτε καθώς δεν υπάρχει ιστοσελίδα χωρίς όνομα χώρου και Server.

α. Αγορά και ανανέωση ονόματος χώρου
Το γνωστό και ως domain name. Αυτό έχει τη μορφή (www.hello-world.gr) και είναι στην ουσία η διεύθυνση σας στο διαδίκτυο.

β. Φιλοξενία ιστοσελίδας
Κάθε ιστοσελίδα για να «υπάρχει» στο διαδίκτυο πρέπει να φιλοξενείται κάπου. Στην ουσία αυτό το «κάπου» είναι ένας υπολογιστής, γνωστός και ως Server, που μέσα του έχει αποθηκευμένα τα αρχεία της ιστοσελίδας και δουλειά του είναι να τα στέλνει όταν κάποιος χρήστης μπει στην ιστοσελίδα.

Ένας καλός Server θα πρέπει να παρέχει οπωσδήποτε:

Ταχύτητα για να «φορτώνει» γρήγορα η ιστοσελίδα.Αυτόματα ημερήσια και εβδομαδιαία αντίγραφα ασφαλείας.Συμβατότητα με νέες τεχνολογίες για να μην μας περιορίζει ως προς τις δυνατότητες της ιστοσελίδας.

γ. Συντήρηση και ανανέωση ιστοσελίδας (extra)
Μια ιστοσελίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όχι κάτι στατικό. Έτσι λοιπόν πέρα από τις ανανεώσεις του περιεχομένου (φωτογραφίες, κείμενα κτλ.) που μπορεί να γίνουν κατά καιρούς, χρειάζονται και κάποιες αναβαθμίσεις στο λογισμικό της για να λειτουργούν όλα εύρυθμα.

ΤΟΜΕΑΣ 2ος: ΕΦΑΠΑΞ ΕΞΟΔΑ

Εδώ είναι το ουσιαστικό σημείο που συναντάται η μεγάλη απόκληση τιμών του κλάδου και αφορά την ουσία καθώς, όπως έγραψα και παραπάνω, τα πάγια έξοδα είναι κάτι που συναντάται παντού.

Οι τρεις βασικοί άξονες είναι οι εξής:

α. Είδος ιστοσελίδας

Όπως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, όλες οι ιστοσελίδες δεν είναι ίδιες. Έτσι και το κόστος της κάθε μιας διαφέρει. Για παράδειγμα μια ιστοσελίδα για online εφημερίδα δεν μπορεί να έχει το ίδιο κόστος με μια ιστοσελίδα εταιρικής προβολής.

Μερικά είδη ιστοσελίδων είναι:

Εταιρική ιστοσελίδαΠροσωπικό PortfolioE-ShopΕιδησεογραφικό portalOnline Περιοδικό

Το είδος της ιστοσελίδας που θέλετε να κάνετε είναι ο βασικός άξονας για την τιμολόγησή της και θα πρέπει να το έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας πριν απευθυνθείτε στην εκάστοτε εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

β. Νέα ιστοσελίδα ή ανασχεδίαση;

Συνήθως το κόστος για την ανασχεδίαση μιας ιστοσελίδας είναι ελαφρώς μικρότερο από τη δημιουργία μιας νέας. Αυτό που προτείνω όμως εγώ είναι να ξεκινήσετε από λευκό καμβά γιατί απλά, αν ήδη έχετε ιστοσελίδα και είστε ικανοποιημένοι γιατί να αλλάξετε; Άρα κάτι δεν πάει καλά. Το πείραγμα ενός ήδη μη λειτουργικού design λέγεται πασάλειμμα. Μην κάνετε πασαλείμματα.

γ. Σχεδίαση & Κατασκευή ιστοσελίδας

Βασική αρχή: Άλλο σχεδίαση ιστοσελίδας και άλλο κατασκευή ιστοσελίδας!

Η σχεδίαση αφορά το αισθητικό κομμάτι, την διεπαφή του χρήστη με την ιστοσελίδα, την επιλογή των χρωμάτων, την θέση των διάφορων αντικειμένων κτλ. και την αναλαμβάνει ο Web Designer.

Ένας παράγοντας σχετικά με το κόστος της ιστοσελίδας έχει να κάνει με την σχεδίαση, καθώς θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε κάποιο έτοιμο πρότυπο ή θέλετε κάτι που θα σχεδιαστεί αποκλειστικά για την επιχείρησή σας.

Στη δεύτερη περίπτωση το κόστος είναι μεγαλύτερο όπως είναι φυσικό αλλά μόνο έτσι εξασφαλίζετε τη μοναδικότητα της επιχείρησής σας στο internet.

Η κατασκευή αφορά την υλοποίηση της ιστοσελίδας με την συγγραφή κώδικα, την αποσφαλμάτωση, τη δοκιμή σε διάφορες συσκευές κτλ. και την αναλαμβάνει ο Web Developer.

Ο κώδικας θα πρέπει να είναι καλογραμμένος και «καθαρός» γιατί μπορεί να μην τον βλέπετε, αλλά είναι αυτός που κάνει όλη του δουλειά στο παρασκήνιο.

EXTRA: ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πέρα από τους τρεις παραπάνω, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος όπως:

Έχετε έτοιμα γραφιστικά ή θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα;Έχετε λογότυπο;Έχετε κείμενα ή θα χρειαστεί να γραφούν νέα;Θέλετε να ανανεώνετε μόνοι σας την ιστοσελίδα;Τι στόχους έχετε από την ιστοσελίδα σας;Χρειάζεται η ιστοσελίδα σας Blog; Αν ναι, ποιος θα γράφει;Πως θα διαφημίσετε την ιστοσελίδα σας;

Και η λίστα δε σταματά εδώ αλλά… ας τη σταματήσω γιατί νομίζω πως πιάσατε το point.

Συμπέρασμα

Θα με ρωτήσει τώρα κάποιος: «Εντάξει, καλά όλα αυτά, πόσο κάνει όμως μια ιστοσελίδα;»
Η πιο έντιμη απάντηση που μπορώ να σας δώσω λοιπόν είναι αυτή:

- Εξαρτάται.

Να έχετε στο μυαλό σας πως κατά κανόνα για να αποκτήσετε μια αποτελεσματική και καλαίσθητη ιστοσελίδα από μια σοβαρή εταιρία που θα είναι κοντά σας και μετά το τέλος του έργου, πρέπει το ποσό που θα επενδύσετε να είναι τουλάχιστον τετραψήφιο. Και μην ξεχνάτε πως στον κλάδο της κατασκευής ιστοσελίδων, ισχύει πολύ περισσότερο από άλλους κλάδους το γνωστό: Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα