ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Παράταση μέχρι τον Νοέμβριο και 16 δισ. ή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Τελευταία πρόταση από τους δανειστές προς την ελληνική κυβέρνηση: Ή θα δεχθεί την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά πέντε μήνες και εκταμίευση 16,3 ευρώ ή το Eurogrouo θα εξετάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 με σταδιακή εκταμίευση 16,3 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα εξετάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το ποσό αυτό προέρχεται

από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11,4 δισ. ευρώ, την τελευταία δόση του προγράμματος, ύψους 1,8 δισ. ευρώ και ποσό 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές και περάσουν οι πρώτοι νόμοι, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

Στα μέσα Ιουλίου θα εκταμιευθεί ποσό 4 δισ. ευρώ, αφού εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ. Τον Αύγουστο θα εκταμιευθεί ποσό 4,7 δις. ευρώ και τον Οκτώβριο 1,5 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο θα καταβληθεί επίσης το ποσό ύψους 3,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα