“Τα βρίσκουμε με τους δανειστές” – Αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευσης – Χαλαρώνει η πίεση για την ενέργεια

(upd) “Τα βρίσκουμε με τους δανειστές”. Αυτό είναι το μήνυμα της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, οι οποίες θα συνεχίζονται και σήμερα. Οι πιέσεις αμβλύνονται και όσον αφορά τα ενεργειακά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η κυβέρνηση παρέλαβε χθες τέσσερα κείμενα. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κομισιόν έκτασης περίπου 40 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι, καθώς και το Μνημόνιο με το ΔΝΤ

έκτασης 5 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι.

Στα κείμενα αυτά, υπάρχουν 2-3 σημεία διαφορετικών διατυπώσεων, όπως για παράδειγμα, στο πως το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ. Το ποιος δηλαδή θα είναι ο μηχανισμός, μέσω του οποίου το κράτος και ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο.

Επ’ αυτών των κειμένων, η ελληνική πλευρά θα στείλει τις παρατηρήσεις της και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν να βρουν μια μέση λύση στις όποιες διαφορές.

Κάτι παρεμφερές θα γίνει και με τη λίστα των ΔΕΚΟ και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων που θα μπουν στο υπερταμείο.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ότι λύνονται τα προβλήματα με το δασαρχείο για το Ελληνικό και μετά θα πρέπει να λυθεί και το θέμα με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

Βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τα προσχέδια των 75 σελίδων που απέστειλαν Κομισιόν και ΔΝΤ στην κυβέρνηση. Αυτά μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2009.Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.Αρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.Σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%Πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει όλες τις αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κλπ

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για το SLA έως τις 3 Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14 – 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα