Τα σχόλια του ξένου Τύπου για τον ανασχηματισμό

Στροφή της κυβέρνησης βλέπει ο ξένος Τύπος πίσω από τον ανασχηματισμό με σκοπό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης και να βελτιωθεί το κλίμα με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε κάποιους «σκληροπυρηνικούς αριστερούς» υπουργούς με μετριοπαθείς με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η

αξιολόγηση και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, επισημαίνει την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από το «μνημονιακό» υπουργείο Ενέργειας ενώ χαρακτηρίζει ως απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.

Παράλληλα, απρόσμενη χαρακτηρίζει και την αναβάθμιση της Εφης Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι ξεκινά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για εργασιακά και ασφαλιστικό την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Reuters σημειώνει αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός έγινε σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα, αλλά και για να ενισχυθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

«Όμως, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», επισημαίνει το πρακτορείο.

Οι New York Times σε δημοσίευμά τους σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Όμως, σημειώνουν οι NYT, σε μία κίνηση που φάνηκε ως προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη.

«Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στον οποίο έχει ασκηθεί κριτική για τον αργό ρυθμό εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του», σημειώνει ακόμη η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα