ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΚΤ

15:34 6/6/2014 - Πηγή: BankWars

Τα μέτρα της ΕΚΤ μπορούν να συμβάλουν στην πιστωτική επέκταση και στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα με δεδομένο ότι θα περιοριστεί η αβεβαιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αναφέρει η Eurobank στο «7 ημέρες οικονομία».

Όπως αναφέρει η Eurobank o ΕΚΤ

M. Draghi, στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε μια περίοδο με πολύ χαμηλό πληθωρισμό (και με υπαρκτό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ) που καθιστά τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής αναποτελεσματικά.

Τα βασικά μέτρα της ΕΚΤ περιλαμβάνουν:

• Τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,1%. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ορίστηκε αρνητικό για πρώτη φορά τόσο στην ιστορία της ΕΚΤ όσο και των βασικών κεντρικών τραπεζών γενικότερα. Σκοπός της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η αποτροπή καταθέσεων στην ΕΚΤ από τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης και η διοχέτευση των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αναμένεται ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Υποδηλώνει και σε αυτή την περίπτωση ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ότι χρειάζεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

• Τη διενέργεια σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ) συνολικού ύψους €400,0 δισ. με σκοπό να ενισχυθούν οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ (με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια), με χρονικό ορίζοντα παροχής των δανείων δύο ετών. Η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα δύο χρόνια. Για την περίπτωση της Ελλάδας τώρα η απόφαση της ΕΚΤ είναι ως πολύ σημαντική όσον αφορά στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την μείωση της αβεβαιότητας που θα επέλθει από την επιτυχημένη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την αναμενόμενη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την ολοκλήρωση των νέων stress test της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2014.

• Την εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών που σχετίζονται με τις οριστικές πράξεις αγοράς προϊόντων τιτλοποίησης (asset-backed securities – ABS). Εδώ δεν έχουμε μια άμεση κίνηση της ΕΚΤ αλλά μια υπόσχεση ότι θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που θα τις επιτρέψει την πραγματοποίηση πράξεων στην αγορά προϊόντων τιτλοποίησης με αντισυμβαλλόμενους τα τραπεζικά ιδρύματα. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει τις προθέσεις και τα εργαλεία που είναι διατεθειμένη η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει στο μέλλον για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και την χορήγηση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Να μην καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Η έγκριση της δόσης των €3,4 δισ. από το ΔΝΤ δεν επιτρέπει εφησυχασμό, δύσκολες μεταρρυθμίσεις απομένουν για την επόμενη περίοδο ενώ πρέπει να αποφευχθεί η ακύρωση της προσπάθειας που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, τονίζει η Eurobank.

Την προηγούμενη Παρασκευή (30/05/2014) το ΔΝΤ αποφάσισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (2ΠΣΕΟ) ξεκινώντας με την καταβολή της δόσης των €3,4 δισ. για το 2ο τρίμηνο του 2014 . με βάση την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος. Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ είχε διακοπεί μετά τον Ιούλιο του 2013 εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που προβλεπόταν τότε για το 2ο εξάμηνο του 2014. Μόλις τον Μάρτιο του 2014 στην πρόσφατη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών επισημοποιήθηκε η συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προϋπολογισμού μέχρι τα μέσα του 2015. Όπως είχαμε επισημάνει και τότε η συγκεκριμένη συμφωνία άνοιγε το δρόμο για την συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ. Η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες ενώ ακόμη απομένουν άλλες δύο δόσεις των €3,4 δισ. για το 2014. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τερματιστεί τον Φεβρουάριο του 2016, αναφέρει η Eurobank.

Η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ μπορεί προσωρινά να εξασφαλίζει ρευστότητα στην κυβέρνηση καθώς και μια σχετική ηρεμία ενόψει καλοκαιριού αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ήδη από την ανακοίνωση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης προκύπτουν τα βασικά σημεία στα οποία είναι αναγκαίο να επικεντρωθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Το πρώτο από αυτά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1.5% ΑΕΠ το 2014 χωρίς την λήψη σημαντικών νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα του 2014 αλλά με μέτρα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ορθολογικοποίηση των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου (γενική κυβέρνηση).

Να ενισχυθεί ο ρόλος της γγ δημοσίων εσόδων

Στο παραπάνω πλαίσιο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμικός ρόλος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Σε αυτό το δελτίο έχουμε πολλές φορές τονίσει στο παρελθόν τον θετικό ρόλο της ΓΓΔΕ. Θεωρήσαμε την δημιουργία της ΓΓΔΕ – υπό την πίεση της τρόικας – ως ένα θετικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης από εδώ και πέρα θα πρέπει να εστιαστεί στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω το θεσμικό ρόλο της ΓΓΔΕ και θα διευρύνει την φορολογική βάση. Άλλωστε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του 2ΠΣΕΟ (Απρίλιος 2014) καταγράφεται μια σειρά από δράσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της ΓΓΔΕ. Επιπλέον μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σχετιζόμενων με α) την φορολογική πολιτική και β) την αναθεώρηση του πλαισίου του ΦΠΑ.

Δεν ικανοποιούν οι εξαγωγές

Το δεύτερο σημείο που αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ είναι η ανάγκη επιτάχυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο περισσότερο εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα. Όμως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εξέλιξη των εξαγωγών δεν είναι ικανοποιητική (μείωση -0,7% των εξαγωγών αγαθών σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος). Προφανώς η εξέλιξη των εξαγωγών αγαθών δεν είναι ικανοποιητική.

Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις απαιτούνται την αμέσως επόμενη περίοδο με στόχο τις αγορές προϊόντος. Ήδη κάποιες από αυτέ στις μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης ενώ για πολλές ακόμη απαιτείται σημαντική προσπάθεια εκ μέρους των ελληνικών αρχών προκειμένου να υλοποιηθούν έγκαιρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και τις χρήσεις γης που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την λήψη της υπο-δόσης του €1,0 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας .

Αν και το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαιτείται ήδη μια σειρά από επιπλέον ενέργειες για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του τον Ιανουάριο του 2015. Αναμένουμε ότι η σχετική πρόβλεψη για ολοκλήρωση των συγκεκριμένων δράσεων εγκαίρως θα είναι μεταξύ των νέων δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει η αναμενόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την πρόσφατη αναθεώρηση του 2ΠΣΕΟ μαζί με την διαδικασία εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας των τελωνείων κτλ. Επίσης, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα περιλαμβάνεται και η συνέχιση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, αναφέρει η Eurobank.

Το τρίτο σημείο που θέλουμε να επισημάνουμε από την ανακοίνωση του ΔΝΤ έχει να κάνει με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ φαίνεται ότι συγκλίνει προς μία λύση όπως αυτή που φαίνεται ότι είναι ήδη στο τραπέζι από τους Ευρωπαίους εταίρους – χωρίς άμεσο κούρεμα αλλά με μείωση της παρούσας αξίας του χρέους μέσω χρονικής επέκτασης της λήξης των δανείων του πρώτου πακέτου.

Original article: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα