Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς στη “μουντή” εβδομάδα που ξεκίνησε

09:32 6/3/2023 - Πηγή: BankWars

Το πέπλο του πένθους θα παραμείνει φορεμένο για πολύ καιρό στην Ελλάδα και για πάντα στους γονείς – φίλους τω παιδιών που έχασαν 100% άδικα τη ζωή τους στα Τέμπη.

Η ζωή όμως συνεχίζεται, όπως και η ροή των θεμάτων που “τρέχουν” στις αγορές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η διόρθωση που ουκ ολίγοι εκτός αγοράς περίμεναν, έχει τώρα περισσότερες πιθανότητες να έλθει. Η ανατροπή των χρονικών σεναρίων για τις εκλογές,  η “υπερθέρμανση” στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις τράπεζες

και η τάση για ρευστοποίηση  των ήδη μεγάλων κερδών από τους “παλιούς”.  έχουν απέναντί τους, ως καλά νέα, μόνο τα αποτελέσματα των εταιρειών που σταδιακά ανακοινώνονται.

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται  τα αποτελέσματα από ΕΛΧΑ  ΕΠΣΙΛΟΝ ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (Τρίτη), CENERGY (Τετάρτη) και την Πέμπτη από ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και EUROBANK. Και θα είναι πάρα πολύ καλά. 

(Ειδική υποσημείωση για την CENERGY, που “παίζει δυνατά” να περάσει στο κλαμπ των ισχυρών με την επόμενη  αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley. Η μετοχή της εταιρείας θα αλλάξει “πίστα” και ήδη τα αποτελέσματα 9μήνου το έχουν δείξει: Εντυπωσιακή άνοδος, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 36%, το προσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε από τα 81,5 στα 94,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν από τα 30,5 στα 44 εκατ. ευρώ).

Δεν είναι όλα ρόδινα στις τράπεζες, παρά την αναμενόμενη αύξηση κερδοφορίας από την αύξηση των επιτοκίων. Μετά και τις νέες, επικείμενες αυξήσεις από την ΕΚΤ, οι τράπεζες, που οπωσδήποτε κερδίζουν από την αύξηση, καθώς τα επιτόκια των καταθέσεων μένουν τα ίδια ή αυξάνονται λιγότερο, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν άλλοι μεγάλο “βραχνά”: Την εκ νέου αύξηση των κόκκινων δανείων, καθώς οι δανειολήπτες, σε ένα σημαντικό ποσοστό,  δεν θα είναι σε θέση να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Στο 5,36% αυξήθηκε τον Ιανουάριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.  Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24 εκατοστιαίες μονάδες.

Αύξηση σημειώθηκε και στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων, το οποίο ανήλθε στο 5,33%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%.

ΔΕΗ: Θα πήγαινε ίσως για σημαντική διόρθωση, αν δεν είχαμε μπροστά μας τις  ανακοινώσεις για την ENEL Ρουμανίας και αν οι ξένοι μεγάλοι επενδυτές ακολουθούσαν την πρακτική των ντόπιων.

Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε ενημέρωση για το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2022, για το επίπεδο της ανεργίας στις ΗΠΑ που θα κρίνει πολλά στην απόφαση της FED για τα επιτόκια και για το αν η DBRS, αξιολογώντας την ελληνική οικονομία θα της δώσει τον επιπλέον βαθμό που χρειάζεται για την επενδυτική βαθμίδα. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.

ΕΚΛΟΓΕΣ: Κανένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, μετά την τραγωδία,  δεν ισχύει. Αυτοί που τα διακινούν, έχουν δικούς τους λόγους. Φυσικά δεν ισχύει και καμία δημοσκόπηση, καθώς εταιρεία σοβαρή που να μετρά ψήφους αυτές τις ημέρες, δύσκολο να υπάρξει.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – οδηγοί του ράλι των τελευταίων πέντε μηνών

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα