Τα μυστικά των εκλογών της 25ης Ιουνίου – Σίγουρη αυτοδυναμία της ΝΔ με 40% – Τι “παίζεται” αν μπουν στη Βουλή επτά κόμματα

Το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής με θριαμβευτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεγάλο ηττημένο τον Αλέξη Τσίπρα και σχετικά κερδισμένο τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι ένα μεγάλο, κομβικό για τις πολιτικές εξελίξεις και τις δομές των κομμάτων, γεγονός.

Όμως, η απλή αναλογική της περασμένης Κυριακής, κυβέρνηση δεν έδωσε. Κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης

αναλογικής. 

Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, έχει πεισθεί ότι όλα έχουν τελειώσει και η ΝΔ θα σχηματίσει άνετα την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μπορεί να γίνει έτσι. Μπορεί όμως να μη γίνει έτσι ακριβώς. 

Δείτε τα δεδομένα

Ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής της ΝΔ του 2020, με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023, περιόρισε το μπόνους που ίσχυε για το πρώτο κόμμα προ του 2015 (νόμος Παυλόπουλου) από 50 σε 40 έδρες, εφόσον το πρώτο κόμμα φτάσει το 25%.

Όταν το πρώτο κόμμα φτάσει το 25%, παίρνει 20 έδρες, ενώ για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 25% το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον έναν βουλευτή. Άρα, το πρώτο κόμμα, θα πάρει μπόνους 50 βουλευτές, μόνο αν και εφόσον ξεπεράσει το 40%. (20 βουλευτές για το 25% και άλλους 30 (40%-25%=15%Χ2=30).

-ΑΝ λοιπόν στις 25 Ιουνίου έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα της περασμένης Κυριακής, με ΠΕΝΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Βουλή, η ΝΔ, με το 40,8% των ψήφων,  θα πάρει 171 έδρες, (αντί για 146 που πήρε με την απλή αναλογική την περασμένη Κυριακή) ο ΣΥΡΙΖΑ 61 από 71, το ΠΑΣΟΚ 34 από 41. Σημειώνεται ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έμεινε εκτός Βουλής το 16% των ψήφων.

-ΑΝ στις 25 Ιουνίου είχαμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα της περασμένης Κυριακής, αλλά με ΕΞΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ή ΕΠΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Βουλή, τότε ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ  θα μειωνόταν στην εξακομματική από τους 171 σε 167, και στην επτακομματική σε 164 βουλευτές. Αντιστοίχως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην εξακομματική θα περιορίζονταν από 61 σε 58 και στην επτακομματική σε 56.

Άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ δηλαδή.  ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΑΝ η ΝΔ ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Γιατί αν δεν το ξεπεράσει, χάνει τις 10 επιπλέον έδρες του μπόνους και πολλά  θα εξαρτηθούν από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός. (είπαμε ότι την περασμένη Κυριακή έμεινε εκτός το 16% των ψήφων)

Αν λοιπόν στις 25 Ιουνίου η ΝΔ δεν πιάσει το 40% και  μπει στη Βουλή ένα επιπλέον κόμμα και έχουμε εξακομματική Βουλή, η ΝΔ για να έχει αυτοδυναμία θα πρέπει να ξεπεράσει το 37% ενώ αν έχουμε επτακομματική Βουλή, θα πρέπει να φτάσει στο 38%.

ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Το ακραίο δεξιό κόμμα ΝΙΚΗ (καμία σχέση με τους χρυσαυγίτες, τραμπουκισμούς κτλ)  με πρόεδρο τον καθηγητή θεολόγο Δημήτρη Νατσιό, που με αρχές Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, με “βάση” τη Β.Ελλάδα,  με αιχμή την “προδοσία” της Μακεδονίας στη συμφωνία των Πρεσπών, με αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις και με προσευχές πριν τις συνεδριάσεις-συγκεντρώσεις του, πήρε την Κυριακή το 2,92% των ψήφων.

Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ που πήρε την Κυριακή το 2,89% των ψήφων.

Το ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ του Γ.Βαρουφάκη που πήρε την Κυριακή το 2,62% των ψήφων.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Αναζητήσεις
ta-mystika-ton-eklogon-tis-25is-iouniou--sigouri-aftodynamia-tis-nd-me-40--ti-paizetai-an-boun-sti-vouli-epta-kommata.htm
Τυχαία Θέματα