Τα κρατικά ταμεία εισέπραξαν τον Ιούλιο μισό δισ. λιγότερα από αυτά που “επιβάλλεται” – Διαψεύδει το ΓΛΚ

06:56 3/8/2016 - Πηγή: BankWars

(upd) Τα πορτοφόλια άδειασαν και τα ταμεία του κράτους θα αρχίσουν να το αισθάνονται! Με απόκλιση 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα έκλεισε ο προϋπολογισμός τον Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου παραμένει θετικό, οι ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο πολλαπλασιάζονται.

Σημειωτέον ότι τον Ιούλιο καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα απέδωσαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ

με βάση την αύξηση του υψηλού συντελεστή στο 24% από 23%.

Το όποιο δημοσιονομικό κενό επιβάλλεται να καλυφθεί.

Στο επτάμηνο τα έσοδα διαμορφώθηκαν περίπου στα 25,7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 25,5 δισ. ευρώ, λόγω της καλής πορείας των έμμεσων φόρων στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ειδικά των εσόδων από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα.

Τι υποστηρίζει το ΓΛΚ

Τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο, με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα