Συρία: Πολιορκείται ξανά το Χαλέπι

18:40 8/9/2016 - Πηγή: BankWars

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος απέκλεισαν και πάλι σήμερα ολοσχερώς τις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντάρτες, όπου 250.000 κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το προάστιο Ραμούσα, στα νότια του Χαλεπιού, κλείνοντας έτσι ερμητικά όλες τις διόδους προς τους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική πλευρά της πόλης που έχει αναδειχθεί σε κύριο μέτωπο του πολέμου στη Συρία.

Η Ρωσία

στήριξε με τις δυνάμεις της το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του συμμάχου της στην περιοχή, στέλνοντας στρατιωτικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τις αντάρτικες ομάδες που βοηθούνται από τους τζιχαντιστές στη ζώνη αυτή.

“Οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους ανακατέλαβαν τον τομέα της Ραμούσα μετά από σφοδρές μάχες” ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την ανακατάληψη οι αντάρτες έχασαν σχεδόν όλα τα εδάφη που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, οι καθεστωτικές δυνάμεις είχαν βοήθεια και από Ιρακινούς και Ιρανούς μαχητές που έφτασαν στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας. “Το καθεστώς δεν μπορούσε να επιτρέψει να χαθεί αυτή τη μάχη, γιατί θα έχανε τα πάντα”, σχολίασε.

“Η ελπίδα που είχαν οι αντάρτες έσβησε. Ξαναγυρίσαμε στην αρχή, με μια πολιορκία ακόμη πιο ανηλεή. Δεν έχουν πλέον (οι αντάρτες) ούτε το Καστέλο (στο βόρειο Χαλέπι) ούτε τη Ραμούσα, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δύο βασικές διόδους ανεφοδιασμού του ανατολικού Χαλεπιού. Ο Ραχμάν υποστήριξε ότι για να παρασχεθεί πλέον βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι θα χρειαστεί μια διεθνής παρέμβαση.

Οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν στις 31 Ιουλίου μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να σπάσουν την πολιορκία του Ανατολικού Χαλεπιού μέσω της Ραμούσα και να καταλάβουν και άλλους τομείς. Όμως μετά τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν τη ζώνη.

Εδώ και μία εβδομάδα εμφανίζονται και πάλι ελλείψεις στις συνοικίες των ανταρτών, τα εμπορεύματα σπανίζουν και οι τιμές αυξάνονται ραγδαία, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Χαλέπι. Όλα τα σουπερμάρκετ ήταν κλειστά σήμερα, γιατί δεν είχαν τι να πουλήσουν.

Οι πλανόδιοι έμποροι διαθέτουν μόνο κάποια λαχανικά που καλλιεργούν οι κάτοικοι στους κήπους τους, όπως κολοκυθάκια και μελιτζάνες.

“Η τιμή του κρέατος από 3.000 λίρες (περίπου 6 δολάρια) το κιλό έφτασε τις 6.000 λίρες”, σχολίασε ένας πατέρας τριών παιδιών, ο Άχμαντ, από τη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ.

Η επαρχία του Χαλεπιου έχει κατακερματιστεί μεταξύ των πολυάριθμων ανταρτικών ομάδων, του καθεστώτος, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, των Κούρδων της Συρίας και, προσφάτως, των τουρκικών δυνάμεων. Το βράδυ της Τετάρτης τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν -μεταξύ αυτών 10 άμαχοι και τέσσερις τζιχαντιστές του ΙΚ- σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Αλ Μπαμπ, το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία. Νωρίτερα, είχαν σκοτωθεί έξι Κούρδοι μαχητές, από πυρά του τουρκικού πυροβολικού σε έναν τομέα κοντά στη μεθοριακή πόλη Αφρίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα