ΣΥΡΙΑ: Η μεγάλη κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ – Οικονομικές κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

09:40 8/4/2017 - Πηγή: BankWars

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας «στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Η αντίδραση της Ρωσίας στο «τιμωρητικό» πλήγμα των ΗΠΑ στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν «πολύ απογοητευτική», δήλωσε εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Νωρίτερα, η αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον στα Ηνωμένη Έθνη, Νίκι Χέιλι, χαρακτήρισε «πλήρως

δικαιολογημένη», την αμερικανική πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Η ίδια υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» στη Συρία, ενώ σημείωσε ότι ήταν ένα «πολύ μετρημένο βήμα». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων», σημείωσε.

Η ΡΩΣΙΑ

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατήγγειλε ότι «οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας» και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε αυτή την επίθεση κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη επίθεσης».

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση» κατά «κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και γνωστοποίησε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα την οποία φέρεται να έκανε ο συριακός στρατός με αποτέλεσμα πάνω από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ΑΣΑΝΤ

Ανόητο και ανεύθυνο χαρακτήρισε το πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ σε μία από τις αεροπορικές βάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, με ανακοίνωση του προεδρικού του γραφείου.

Η συριακή Προεδρία χαρακτηρίζει «κοντόθωρη» τη λογική του πλήγματος και ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική, ανεξαρτήτως προέδρου των ΗΠΑ, βασίζεται στη στοχοποίηση και στην «υποταγή των λαών»

ΤΟ ΝΑΤΟ

Το σύνολο της ευθύνης για το πλήγμα των ΗΠΑ στη Συρία φέρει ο πρόεδρος της αραβικής χώρας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Κάθε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να περάσει αναπάντηση και όσοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο γ.γ. του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

ΟΙ ΣΥΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Συριακή αντιπολίτευση και Σύροι αντάρτες χαιρέτισαν την Παρασκευή το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, με τον αρχιδιαπραγματευτή των Σύρων αντικαθεστωτικών να συμπληρώνει ότι «δεν φτάνει μόνο ένα χτύπημα».

«Το να χτυπά κανείς μία αεροπορική βάση δεν είναι αρκετό, υπάρχουν 26 βάσεις από τις οποίες στοχοποιούνται άμαχοι», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλούς, στέλεχος της πολιτικής πτέρυγας του Στρατού του Ισλάμ.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να σώσει τον συριακό λαό από τα νύχια του δολοφόνου Μπασάρ και των συμμάχων του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του συριακού αντάρτικου.

Keywords
Τυχαία Θέματα