ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: 1000 ευρώ και …πολλά είναι – Πριόνι στα εισοδήματα 880.000 συνταξιούχων

Δεύτε τελευταίον ασπασμόν για τις συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ…Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, να υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ τις οποίες λαμβάνουν περίπου 880.000 δικαιούχοι.
Οι ειδικοί στην ασφάλιση υποστηρίζουν ότι με τις συνεχείς περικοπές σε τρία χρόνια δε θα υπάρχει σύνταξη (κύρια και επικουρική) άνω των 1000 ευρώ.

Στις περικοπές μπαίνουν και οι 400.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν τρεις έως πέντε συντάξεις. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ πράγμα που σημαίνει

ότι οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα πρέπει να φτάσει στο 11%.

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πάντως πως η κυβέρνηση θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να μην υπάρξει “ψαλίδι” στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Στο στόχαστρο του μνημονίου μπαίνουν όμως και οι επικουρικές συντάξεις για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως αναζητά ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και παραδέχθηκε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και προανήγγειλε ουσιαστικά την εφαρμογή μοντέλου ΙΚΑ για όλα τα ταμεία.

Οσο για το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο , επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα.

Ειδικότερα έγινε μνεία για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που έχουν καταβάλει για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές συγκριτικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το νέο μοντέλο θα προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης και συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους, καθώς και ένα διπλό σύστημα με εθνική και αναλογική σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους.( πρόταση Κατρούγκαλου) .Το πόρισμα της επιτροπής θα περιλαμβάνει και στοιχεία από την πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου ο οποίος εισηγείται το νέο σύστημα να ισχύσει για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Keywords
Τυχαία Θέματα