ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Ευρωπαικά μαθήματα του Α.Τσίπρα στους ηγέτες της ΕΕ – Κοινή γραμμή με την Α.Μέρκελ

Αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, είπε στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, παραδίδοντας …μαθήματα ευρωπαικής ενότητας στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ τα είπαν για λίγα λεπτά κατ’ ιδίαν για το προσφυγικό και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η κοινή πολιτική τους για το ζήτημα και η θέλησή τους να αντισταθούν στις απόψεις της ομάδας-χωρών Βίσεγκαρντ, η οποία επιθυμεί την μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη» προσφύγων.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών, επισημαλίνοντας την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Απευθυνόμενος σε Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η «μάχη των συνόρων» με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να δέχεται ισχυρές πιέσεις για την πολιτική ανοικτών συνόρων που ακολουθεί στο προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι χώρες του Visegrad ζητούν να κλείσουν τα βόρια σύνορα της χώρας με Σκόπια και Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να ανατρέψει τα ακραία σχέδια, με τη στήριξη της Μέρκελ και της Κομισιόν.

Ρόλο -κλειδί για τις προσπάθειες ελέγχου των μεταναστευτικών ροών κατέχει η Τουρκία, ωστόσο οι ισορροπίες αλλάζουν άρδην μετά το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Άγκυρας, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται και το Brexit, με τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η συμφωνία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ακυρώθηκε η σύνοδος των «11» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Ακυρώθηκε η μίνι σύνοδος 11 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία, μετά την πολυαίμακτη επίθεση στην Άγκυρα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Μετά την επίθεση εναντίον οχημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι η συνάντηση αυτή στις Βρυξέλλες, που είχε οργανώσει η Αυστρία, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματών που επικαλείται το πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα