Σύνοδος G20: Δύσκολες διαπραγματεύσεις για εμπόριο και κλίμα – Όλα τα βλέμματα στον Τραμπ

14:27 7/7/2017 - Πηγή: BankWars

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προετοιμάζονται για δύσκολες συζητήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο σήμερα στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο.

Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στο γεωπολιτικό πεδίο, με τις πολιτικές του Τραμπ που βάζουν την «Αμερική πρώτη» να ωθούν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα, σε μια πολυαναμενόμενη συνάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης και με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζίνπινγκ, την ώρα που η Ουάσινγκτον πιέζει το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Βόρεια Κορέα, μετά και την τελευταία εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά της η οικοδέσποινα Άγγελα Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να οδηγήσει τους εταίρους της προς μια συμφωνία για το εμπόριο, το κλίμα και το μεταναστευτικό, θέματα τα οποία προκαλούν μεγαλύτερες τριβές μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος, ως οικοδέσποινα της G20, δεν θα πρέπει να θυσιάσει τη φιλοδοξία στο βωμό της ενότητας. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μια δέσμευση της G19 σε ενέργειες υπέρ του κλίματος που θα αποδείξει τη θέλησή τους να εφαρμόσουν ή ακόμη και να πάνε πέρα από τα όσα συμφώνησαν τα 195 κράτη στο Παρίσι», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν της Greenpeace.

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τραμπ για μία ώρα σε ξενοδοχείο του Αμβούργου χθες Πέμπτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν οι απεσταλμένοι τους έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, χωρίς την ένταση που είχαν κατά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο και τον Μάιο στην πρώτη περιοδεία του Τραμπ στην Ευρώπη.

«Η Άγγελα Μέρκελ πρέπει να διατηρήσει μια πολύ εύθραυστη ισορροπία, διότι δεν είναι βέβαιο ότι αν απλώς φανεί αδιάλλακτη δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας στη συνεργασία της G20», επεσήμανε ο Ινδονήσιος υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντρανουάτι.

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων επεσήμανε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να εργάζονται συνεχώς προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο πριν το Σάββατο, την τελευταία ημέρα της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αξιωματούχοι πιέζουν για μια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα ως βιώσιμη εναλλακτική σε πιο καθαρές πηγές ενέργεια, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι. Εκτός από τις ΗΠΑ, και η Σαουδική Αραβία προβάλει αντίσταση.

Στο εμπόριο, πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με τη διατύπωση που καταδικάζει τον προστατευτισμό, την οποία είχε αποδεχθεί ο Τραμπ στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία τον Μάιο.

Ο Τουσκ καταγγέλλει τον κυνισμό χωρών της G20 για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε σήμερα την υποκρισία και τον κυνισμό κάποιων χωρών της G20 αναφορικά με την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.

«Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να σπάσει το οικονομικό μοντέλο της διακίνησης προσφύγων», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ, αναφερόμενος κυρίως στη μεταναστευτική οδό μέσω της Λιβύης που ασκεί μεγάλες πιέσεις στην Ιταλία και στο σύνολο της Ευρώπης.

«Γι΄αυτό τον λόγο θα προτείνω στους ηγέτες της G20 να εργαστούν για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων από τον ΟΗΕ εις βάρος των διακινητών», πρόσθεσε ο Τουσκ, κάνοντας λόγο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως δυστυχώς, πρέπει να πω ότι σήμερα δεν υπάρχει σύμπνοια ούτε για αυτό το ελάχιστο. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα είναι μια θλιβερή απόδειξη της υποκρισίας κάποιων μελών της G20», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας να είναι πιο ενεργοί, πιο θετικοί, λιγότερο κυνικοί και πιο αποφασιστικοί την ώρα της συνεργασίας στην κοινή μας μάχη κατά των διακινητών και κάθε είδους λαθρεμπορίου στη Λιβύη», κατέληξε.

Υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και του ελεύθερου εμπορίου τάσσονται οι BRICS

Οι χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) παρότρυναν σήμερα τις άλλες χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20) να πιέσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα που απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 σήμερα, οι αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS κάλεσαν επίσης τις άλλες χώρες να δεσμευθούν στη διατήρηση ενός ανοικτού παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.

Και οι δύο θέσεις τοποθετούν τις χώρες αυτές απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και οι κινήσεις του υπέρ του προστατευτισμού δημιουργούν το κίνδυνο να απομονωθεί κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου στο Αμβούργο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή», αναφέρει το ανακοινωθέν.

«Στηρίζουμε σθεναρά ένα βασισμένο σε κανόνες, διαφανές, χωρίς διακρίσεις, ανοικτό σε όλους και πολυμερές εμπορικό σύστημα, την εφαρμογή και την επιβολή των υφιστάμενων κανόνων και των δεσμεύσεων του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και είμαστε αντίθετοι στον προστατευτισμό».

Πούτιν: Στόχος να εναρμονιστούν οι τιμές της ενέργειας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες χώρες προκειμένου να εναρμονιστούν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο υπό τη Ρωσία συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο φέτος ως τον Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές.

Ο Πούτιν, που μιλούσε σε μια άτυπη σύνοδο των χωρών των BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Αμβούργο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G20, πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βάση για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα