Αγορά και επιχειρηματίες ζητούν καθαρές λύσεις από τα κόμματα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον επιχειρηματικό χώρο λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Παρά το γεγονός πως οι πρόωρες εκλογές ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες, η νέα κατάσταση που προκύπτει στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί αβεβαιότητα. Οι εκπρόσωποι της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν από τα κόμματα καθαρές λύσεις και να μην μπει σε νέες περιπέτειες η ελληνική οικονομία.

“ΠΑΓΩΝΟΥΝ” ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από τις επιχειρήσεις

Πολλά είναι τα επιχειρηματικά project που θα μείνουν στάσιμα καθώς όλοι θα περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αγορά ευρύτερα αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από την μείωση του τζίρου και των συναλλαγών.

Ακόμη, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων όλα πάνε πίσω, διαγωνισμοί δεν θα βγουν από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ ήδη σε εκκρεμότητα είναι μεγάλες επενδύσεις (όπως π.χ. Ελληνικό).

Επίσης, έντονη ήταν η αντίδραση του Χρηματιστηρίου στο άκουσμα των πρόωρων εκλογών με τον ΓΔ να καταγράφει μεγάλη “βουτιά” την Δευτέρα.

Ενδεικτικά είναι και τα ξένα δημοσιεύματα που μιλούν για κακό νέο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη (Bloomberg) και για φόβους για την σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές (WSJ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

Κ. Μποτόπουλος (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς):

«Ο κύβος των εκλογών ερρίφθη, όπως αναμενόταν μέσα στο κλίμα πόλωσης που είχε δημιουργηθεί. Όσοι έχουμε ένα θεσμικό ρόλο στα πράγματα της χώρας, και ιδίως της οικονομίας της, δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε τρία πράγματα.

Πρώτον, η εκλογική αναμέτρηση που ξεκινά να μην διχάσει πολιτικό σύστημα και κοινωνία σε βαθμό που να καθιστά αδύνατη την αυριανή εθνική συνεννόηση. Δεύτερον, οι αναγγελίες και υποσχέσεις που μοιραία θα γίνουν κατά την εκλογική περίοδο να μην δημιουργήσουν αδύνατες να εκπληρωθούν προσδοκίες στο κοινωνικό σώμα και διαλυτικές των ως τώρα κατακτήσεων εντυπώσεις στα μάτια των δανειστών – εταίρων μας. Και τρίτον, η απορρόφηση από τη μάχη για την εξουσία να μην μας στερήσει την επαφή με τις διεθνείς, και ιδίως τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι οποίες, μετά από αρκετά χρόνια, κινούνται στην κατεύθυνση της απολύτως απαραίτητης για τη χώρα μας ανάπτυξης».

Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ)

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter επέλεξε να τοποθετηθεί για τις πολιτικές εξελίξεις και τη σύνδεσή τους με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας το 2015 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δυναμική του τουρισμού για το 2015 μπορεί να ανακοπεί για δύο λόγους: κλίμα ακραίας πόλωσης/διαχείριση εξελίξεων και διπλασιασμό του ΦΠΑ».

Ζ. Αθουσάκης (ΣΑΤΕ)

«Τα δημόσια έργα μπαίνουν στο ψυγείο με τον κλάδο να είναι ανάστατος» δηλώνει ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) που εκπροσωπεί τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις. «Μάλιστα δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα κρατήσει η αβεβαιότητα ώστε να προγραμματίσουμε αναλόγως». Κατά τον κ. Αθουσάκη είναι μία από τις ελάχιστες φορές που πραγματοποιούνται εκλογές τον πρώτο μήνα του έτους όταν η εκάστοτε κυβέρνηση προγραμματίζει τους διαγωνισμούς και τις πληρωμές για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Δηλώσεις Κ. Μίχαλου (ΕΒΕΑ) – Β. Κορκίδη (ΕΣΕΕ)

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Βουλή των Ελλήνων όπως αναμενόταν δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Η επιχειρηματική κοινότητα ελπίζει σ’ αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο να χαμηλώσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και κυρίως στην προεκλογική μάχη να μην υπάρξουν “κορώνες” και τοποθετήσεις τέτοιες που μπορούν να βλάψουν την εθνική μας υπόθεση».

Συνεχίζοντας ο κ. Μίχαλος, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα «με υπευθυνότητα και σαφήνεια να τοποθετηθούν για τις κυβερνητικές τους θέσεις, προκειμένου η κοινωνία να ενημερωθεί πλήρως για τις προθέσεις τους και να επιλέξει τους νέους κυβερνώντες της».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης σχολιάζει: “εκείνο που τελικά κρίθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία είναι η επιλογή των εκπροσώπων του λαού στη Βουλή, να μην ανταποκριθούν στην εκλογή ΠτΔ και να επιλέξουν να μεταθέσουν την ευθύνη των πολιτικών εξελίξεων στον ελληνικό λαό.

Ας ελπίσουμε ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, θα λειτουργήσει ως μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας για την αναγκαιότητα αλλαγής της περιοριστικής πολιτικής, κάτι που μπορεί να δώσει ανάσα και προοπτική στην ελληνική αγορά.

Στη Δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως υπάρχουν. Οι έλληνες μικρομεσαίοι, πάντα σεβόμαστε κάθε δημοκρατική διαδικασία, έχουμε πίστη στις δυνατότητες μας και σαφέστατα εμπιστοσύνη στη κρίση των απλών πολιτών να αποφασίζουν ώριμα…”

Keywords
Τυχαία Θέματα