Συνέντευξη Γ.Δραγασάκη: Δηλώσεις για χρέος, αναπτυξιακή τράπεζα και ξένες επενδύσεις

Την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2016 προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». Υπογράμμισε την αναγκαιότητα συγκρότησης μίας κοινωνικής συμμαχίας για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, δίνοντας προοπτική στην κοινωνία και τη χώρα.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση
συνίσταται στην αμοιβαιότητα. «Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα, με διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων και δανεισμού» έσπευσε να διευκρινίσει.

«Αν οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν θέλουν να προχωρήσουμε τώρα σε μια ριζική λύση, αναπόφευκτα θα πάμε σε μία λύση μεταβατική, η οποία θα εξασφαλίσει ότι το χρέος και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του δεν θα αποτελούν, όπως συμβαίνει σήμερα, εμπόδιο στον μακροχρόνιο δανεισμό, τις επενδύσεις και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Ο κ. Δραγασάκης συνέχισε, τονίζοντας ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την ομαλοποίηση των συνθηκών παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ – που αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση – «ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επενδύσεων μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός».

Σε σχέση με τις δημόσιες επενδύσεις είπε έχουν ήδη εξασφαλιστεί 6,5 δισ. ευρώ για το 2016, ποσό που δεν αποτελεί οροφή αλλά βάση και γίνονται προσπάθειες αυτό να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Όπως εξάλλου, υπογράμμισε, εντός του Ιανουαρίου ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σημαντική ώθηση θα δώσει ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό θεσμό, όπως και η ολοκλήρωση της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τη διευκόλυνσή τους, ιδιαίτερα για τις μακροχρόνιες επενδύσεις που συνάδουν με το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την επενδυτική διαδικασία θα βοηθήσει η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου, στο οποίο θα ορίζονται με σαφήνεια οι επιλέξιμοι κλάδου, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πυλώνες του νέου παραγωγικού υποδείγματος, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και το ενδεχόμενο συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατηρεί ότι η Σοσιαλδημοκρατία και τα λεγόμενα κόμματα του Κέντρου σε ολόκληρη την Ευρώπη μαστίζονται από σοβαρή κρίση ταυτότητας και σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα. Σημειώνει επίσης ότι η Σοσιαλδημοκρατία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι ενιαία. «Υπάρχουν τμήματά της που δείχνουν ενδιαφέρον για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν την προσπάθεια μας στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Με τις δυνάμεις αυτές ασφαλώς μας ενδιαφέρει ο διάλογος και η συνεργασία», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα