ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: “Δεν φαντάζεστε πόσο έχω ταιριάξει με τον Α.Σαμαρά” – “Θέλω να ζήσω το πάρτι εξόδου από το μνημόνιο”

Κατηγορηματικός ότι η χώρα έχει προϋπολογισμό και πως οι στόχοι είναι ήδη συμφωνημένοι με την τρόικα εμφανίστηκε μιλώντας στην εκπομπή του MEGA, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η διαφορά με

την τρόικα βρίσκεται στα μέσα με τα οποία θα καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό, που ο ίδιος εκτίμησε στο 1 δισ. ευρώ. “Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ.”

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούνιο και αποκάλυψε ότι μόλις πριν από λίγο καιρό η τρόικα δεν δεχόταν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά υπολόγιζε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το 2014 θα είναι μεν δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από το 2013 και εξέφρασε την προσωπική του ελπίδα να ζήσει το “πάρτυ” της εξόδου από το μνημόνιο στο Eurogroup. Ξεκαθάρισε πως η χώρα μας δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και νέο δάνειο λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Συμφωνώ ότι δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο τώρα διότι πιστεύω ότι από το υπάρχον πρόγραμμα μέχρι το 2016 υπάρχουν χρήματα. Μνημόνιο για ποιο λόγο να κάνουμε; Μνημόνιο πολύ ευχαρίστως αν θέλουν να μας δώσουν δάνειο με 2,5% να πάρουμε γιατί από την αγορά δεν θα πάρουμε με 2,5% τώρα”.

Διαπραγμάτευση & Χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης της τρόικας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει ομαλά η προεδρία της χώρας στην ΕΕ.

Τόνισε όμως πως με την ανακοίνωση των επίσημων στατιστικών της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεκινήσει “η μεγάλη συζήτηση για το χρέος”.

“Εμείς θέλουμε να γίνει η συζήτηση τώρα”, είπε ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως παλαιότερη πρόταση στο Eurogroup να συζητηθεί το θέμα μετά τις ευρωεκλογές είχε προκαλέσει την αντίδραση του Αντ. Σαμαρά.

Αποκάλυψε δε πως κατά την πρόσφατη συνάντηση ΜέρκελΣαμαρά η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος με κάποιον τρόπο θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Για πλειστηριασμούς

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών είπε πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμων είναι εξίσου κακές και εξηγώντας ποια είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είπε:

“Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό. Λέμε να κρατήσουμε με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας από ένα επίπεδο, λίγο λιγότερο (από 300.000 ευρώ) αλλά βάλουμε όμως κριτήρια και εισοδηματικά”.

Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.

Κατ’αρχήν συμφωνία για τα Αμυντικά Συστήματα

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά τονίζοντας πως η νέα μορφή τους θα έχει και εξαγωγικό χαρακτήρα, ενώ τόνισε:

“Τα Αμυντικά Συστήματα δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο Δημόσιο ένα δισεκατομμύριο άρα κατηγορούμεθα για κρατική βοήθεια, επομένως δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει να επιλύσουμε αλλά πρέπει ακριβώς να αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων”.

Περί ομαδικών απολύσεων

Ο Γιάννης Στουρνάς είπε πως γίνεται μελέτη ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση “δεν είναι τρελή να θέλει τις συλλογικές απολύσεις”.

Αναφερόμενος στο τι θέλει η τρόικα για το θέμα είπε: “Η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις συλλογικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό”.

Η φορολογία επί τάπητος

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας ακινήτων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων λέγοντας πως “είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων” και υποστήρισε πως “ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα”.

“Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται” είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες παρά μόνο ως προς την κατηγοριοποίηση των περιοχών. Υποστήριξε δε πως εάν άλλαζαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις μειώσει στα βόρεια προάστια και να τις αυξήσει σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.

Ως προς τους φόρους των επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας, είπε πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν τώρα δίκαια, ενώ στο παρελθόν δεν κατέβαλαν όσα πραγματικά έπρεπε. Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής είπε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου επανδρώνονται με νέους ελεγκτές και εμφανίστηκε αισιόδοξος για απτά αποτελέσματα εντός διμήνου, ενώ τόνισε πως το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Εγώ και ο Σαμαράς

Ο Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε και την άποψη που είχε παλαιότερα και έχει για τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας:

“Στο παρελθόν είχαμε μεγάλες διαφορές, πολιτικές, επί οικονομικής πολιτικής δεν φαντάζεστε πως έχω ταιριάξει με αυτόν τον άνθρωπο. Είναι ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός που πίστευα ότι είναι πριν τον γνωρίσω. Πάρα πολύ εργατικός, πάρα πολύ απλός, με πάρα πολύ χιούμορ, με αγωνίες, αγωνίζεται, προετοιμάζεται δηλαδή ήταν για μένα η ευχάριστη έκπληξη και κυρίως τι κάνει…στηρίζει…δεν σε αφήνει ακάλυπτο”.

Πάντως αν και πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Οικονομικών και πάλι στην εκπομπή “Ανατροπή” είχε πει πως δεν τρέφει καμία φιλοδοξία, είπε πως θα ήταν αναίδεια να μιλήσει για κάτι τέτοιο πριν τον Ιούνιο αφήνοντας ένα “παράθυρο” ανοιχτό για στροφή προς την πολιτική.

“Πυρά” κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, στηλίτευσε τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έχει πάρει έναν ολισθηρό δρόμο θυμίζω ότι πέρυσι όταν κάναμε την διαπραγμάτευση αρνιόταν ότι θα υπάρχει συμφωνία. Αρνιόταν ότι θα πάρουμε λεφτά. Έλεγε ότι θα χρεοκοπήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του, πριν από λίγους μήνες έλεγε ότι δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, μάλιστα έλεγε ότι είναι οφθαλμαπάτη”.

Αναφερόμενος στο θέμα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, είπε πως βρίσκονται σε κινητικότητα και δεν έχουν απολυθεί, ενώ πρόσθεσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για να εκπαιδευτούν και να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Original article: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: “Δεν φαντάζεστε πόσο έχω ταιριάξει με τον Α.Σαμαρά” – “Θέλω να ζήσω το πάρτι εξόδου από το μνημόνιο”.

Keywords
μνημονιο, σαμαρας, μνημονιο 2, στουρναρας, μνημονιο 3, γιάννης στουρνάρας, πετρελαιο θερμανσης, τροικα, mega, συγκεκριμένο, χρεος, eurostat, αντ, μερκελ, τραπεζες, νέα, οοσα, ελλαδα, πετρελαιο, συριζα, original, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, φορολογια 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, γιάννης στουρνάρας, αποτελεσματα, νεο μνημονιο, φορος ακινητων, αντικειμενικες αξιες, αντ, το θεμα, ακινητα, θεμα, οοσα, προγραμμα, mega, αγορα, ανθρωπος, βετο, βοηθεια, βορεια, βορεια προαστια, βρισκεται, γινει, γινεται, δανειο, δημοσιο, δραπετσωνα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επρεπε, ετος, ευρωπη, υπηρεσιες, κυβερνηση, λεφτα, λογο, μηνες, μορφη, ξερετε, ουσια, πιστοποιηση, συγκεκριμένο, συζητηση, υπαρχουν χρηματα, φορολογια, χιουμορ, eurostat, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, τραπεζα
Τυχαία Θέματα