Συνέντευξη – Άδ. Γεωργιάδης: “Πετύχαμε περισσότερα από οποιαδήποτε κυβέρνηση…”

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στη ‘Β Αθήνας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλά στο Bank Wars για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Εξηγεί γιατί θα ήταν λάθος η σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και γιατί η Νέα Δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε καλύτερες ημέρες στην οικονομία. Επίσης, απαντά στο ερώτημα υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Έχετε την εμπειρία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα διαπραγματευτεί μαζί τους πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και σκληρότερα. Έχουν άδικο οι πολίτες που ζητούν αυτή την αλλαγή;

Ναι έχουν εντελώς άδικο. Οι πολίτες νομίζουν πως δεν έχει γίνει διαπραγμάτευση. Αυτό είναι τελείως ψευδές. Η Ελλάδα έχει πετύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη μεγαλύτερη διαγραφή δημόσιου χρέους στην ιστορία του Δυτικού κόσμου, πάνω από 140 δισ. Ευρώ. Δηλαδή περίπου τρεις φορές όσα έχει κάνει η Αργεντινή με πτώχευση. Έχει πετύχει να πάρει τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Από τα κράτη της Ευρώπης έχουμε πάρει περίπου 53 δισ. με 0,83% και άλλα 140 δισ. περίπου από τον EFSF με 1,60%. Έχουμε μέσο επιτόκιο στο χρέος μας 2%. Είναι λοιπόν αστείο να το συζητάμε κι όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης. Η ιδέα ότι δεν έχει γίνει διαπραγμάτευση είναι απολύτως ψευδής.

Ερ: Διάθεση για αυτοκριτική υπάρχει για τα χρόνια που κυβερνήσατε; Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος και οργισμένος. Εγώ προσωπικά θέλω να είμαι ρεαλιστής. Ο Ραχόι στην Ισπανία έχοντας λάβει το 1/25 των δικών μας μέτρων και χωρίς μνημόνιο είναι στο 14%. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι κοντά στο 30% μετά από δυόμιση χρόνια σκληρών μέτρων. Όμως αυτοκριτική βεβαίως υπάρχει. Έπρεπε να είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις ακόμα γρηγορότερα. Ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο κολλήσαμε. Έπρεπε να έχουμε συγκρουστεί με τα συμφέροντα τα συνδικαλιστικά και όλους αυτούς που κρατάνε την Ελλάδα πίσω ακόμη περισσότερο κι ακόμη πιο σκληρά…

Ερ: Η ευθύνη που ανήκει γι’αυτο; Στο υπουργείο Οικονομικών, στο οικονομικό επιτελείο;

Όχι, δεν είναι θέμα ευθύνης. Είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά και βεβαίως μπορούσε να κάνει και περισσότερα. Αλλά σίγουρα έκανε πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει περάσει.

Ερ: Βλέπετε κάποιο σενάριο στο οποίο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη μέρα των εκλογών;

Δεν βλέπω απολύτως κανένα σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι θέμα προσωπικό, είναι θέμα πολιτικό. Εμείς θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα θέλει όλα στο κράτος. Εμείς θέλουμε μικρότερο Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεγαλύτερο. Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κακές σχέσεις με την Ευρώπη. Πως να συνεργαστούμε; Με ποιά πολιτική;

Ερ: Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μιλά για θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις. Δέχεστε όμως κριτική ότι θα εφαρμόσετε το e-mail Χαρδούβελη. Συνδυάζονται αυτά; Τι να περιμένουν οι πολίτες;

Φυσικά και συνδυάζονται. Εάν η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη την Κυριακή με μία ψήφο θα είχαμε μία από τις καλύτερες χρονιές οικονομικά στην ιστορία μας. Γιατί θα είχαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (δηλαδή σταθερά οικονομικά), μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν με την στροφή της οικονομίας μας στο 2ο εξάμηνο του 2014, χαμηλό ευρώ, χαμηλό πετρέλαιο, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τουρισμό που “σκίζει”… Νομίζω θα είχαμε μια εξαιρετικά καλή χρονιά.

Το e-mail Χαρδούβελη δεν έχει μέτρα τα οποία μπορούν να βλάψουν την πορεία της οικονομίας πλην μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία για το οποίο όμως είχαμε ήδη εκπονήσει ισόποσα μέτρα.

Ερ: Γιατί να εμπιστευτούν οι πολίτες της ‘Β Αθήνας τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Μπορούν να δουν την θητεία μου και ως υπουργός Ναυτιλίας που έκανα την άρση του καμποτάζ πάρα πολύ γρήγορα και ως υπουργός Υγείας όπου εφάρμοσα μεταρρυθμίσεις πάρα πολύ γρήγορα και κυρίως με 2 δισ. ευρώ λιγότερα έδωσα πλήρη κάλυψη σε όλους τους ανασφάλιστους – περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους – φεύγοντας από του υπουργείο. Και θα δουν και τη δουλειά μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γενικά ως κοινοβουλευτικός άνδρας αυτό τον καιρό και πιστεύω ότι αν με κρίνουν δίκαια θα βρουν κάποιους λόγους να με ψηφίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα